Tässä 12 termiä jotka kannattaa opetella ennen kuin astuu baariin.

Ja vaikka olisitkin jo kokenut baarikävijä, niin ei yleissivistyksestä koskaan haittaa liene!

1. Kuiva (dry)

Martinin kohdalla kuivuus tarkoittaa että vermuttia on normaalia vähemmän. Tarkoittaa drinkkien kohdalla yleensä sitä että mikseriä tai muita sokeripitoisia lantrinkeja on normaalin reseptin ohjeistusta vähemmän.

2. Katkero (bitters)

Katkero on kitkeränmakuinen ruohokasvi, joka antaa monille karvaan makuisille juomille niiden tunnusomaiset aromit. Mm. Jägermeister ja Campari ovat tunnettuja katkeroilla maustettuja viinaksia.

3. Cocktail

Cocktail ei suinkaan tarkoita mitä tahansa sekoitettua drinksua. Cocktailissa tulisi olla aina neljä eri elementtiä: Sokeri, vesi, viina ja katkero. Rommicola ei siis ole cocktail, Manhattan on.

4. Ale

Viittaa oluttyyppiin joka on valmistettu pintahiivamenetelmällä. Pohjahiivaoluet ovat lagereita.

5. IPA

Indian Pale Ale. Tämä oluttyyppi kehitettiin Britanniassa siirtomaavallan aikaan, kun oluiden haluttiin säilyvän hyvinä koko merimatkan Intiaan asti. Runsaasti humalaa ja korkea alkoholiprosentti.

6. Chaser

Pieni ja makea shotti joka kumotaan välittömästi raa’an viinashotin perään.

7. Tanniinit

Tanniinit ovat viinissä olevia yhdisteitä, jotka antavat niille hieman kitkerän sivumaun. Mitä enemmän viinissä on tanniineja, sitä ”kuivemmalta” se yleensä maistuu.

8. Sling

Cocktail josta puuttuu katkeroviina. Sling-päätteellä varustetut cocktailit ovat siis yleensä varsin makeita.

9. Highball

Korkeasta highball-lasista tarjoiltu cocktail. Sisältää yleensä jäitä.

10. Shaker eli ravistin

Cocktailit valmistetaan yleensä ravistamalla silloin jos cocktailissa on ainesosia jotka eivät luontaisesti sekoittuisi keskenään. Tällaisia ovat esimerkiksi kerma ja jotkin tuoremehut. Vodka martini kuuluisi oikeasti valmistaa sekoittamalla, koska ravistaminen tekee siitä samean. James Bond ei kuitenkaan säännöistä piitannut vaan tilasi omansa aina ravistettuna, ei sekoitettuna.

11. Humala

Alkoholin aiheuttaman olotilan lisäksi humala tarkoittaa oluen valmistuksessa käytettyä humalakasvia. Humala on köynnösmäinen kasvi, joka kuuluu hamppukasvien sukuun. Humala antaa olueen hieman karvaan maun ja parantaa sen säilyvyysominaisuuksia.

12. Kantavierre

Kantavierre on hieman oluthifistelyn puolelle menevä termi, joka kertoo oluen mäskäyksessä olueeseen liuenneiden sokerien määrän. Mitä tihemämpi vierre, sitä enemmän sokeria olueen on liuennut ja sitä vahvempaa siitä periaatteessa tulee.

Lähde: Gizmodo, Olvi