Mitä sinulle tulee mieleen sanasta lohturuoka?

Ehkä jäätelö suoraan purkista syötynä? Pizza? Ranskanperunat? Makaronilaatikko?

Eräässä tutkimuksessa selvitettiin lohturuoan vaikutusmekanismeja ja sitä miksi ihmiset tukeutuvat varsin kaloripitoisiin lohturuokiin tuntiessaan olonsa huonoksi tai stressaantuneeksi.

Appetite-lehdessä julkaistun tutkimuksen tulosten mukaan lohturuoassa oleellisia ominaisuuksia eivät olekaan vain maku ja kaloripitoisuus, vaan myös lohtusyöjän lapsuusmuistot.

Lohturuoka – tuulahdus lapsuudesta?

The Atlantic haastatteli tutkimuksen tiimoilta psykologian professori Shira Gabrielia. Gabrielin mukaan lohturuoan syömisessä voi olla kyse lapsuusmuistoista: Moni lohtusyöjä kokee palaavansa turvalliseen lapsuuteensa syömällä lapsuuden ruokapöydistä tuttuja herkkuja: esimerkiksi makaronilaatikkoa, kanakeittoa tai juustovoileipää. Moni pitää lapsuuttaan hyvänä ja turvallisena aikana elämässään, joten stressaantuneena tällaisten ruokamuistojen palauttaminen mieleen lohturuoan avulla tuntuu hyvältä.

Asialla on myös kääntöpuoli: Jos lapsuudessa syötyihin ruokiin liittyy huonoja muistoja – esimerkiksi pakolla syötettyä puuroa – niin on tyypillistä että tällaisiin ruokiin liittyy hyvin voimakkaita negatiivisia tuntemuksia myös aikuisiällä.

Mikä on sinun suosikkilohturuokasi? Onko se sattumoisin jotakin mitä olet myös lapsuudessasi syönyt?

 

Katso myös:

Lohturuokainspiraatiota

 

Lähde: The Atlantic


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

kommenttia