Kahvia on suitsutettu todellisena terveysjuomana jo useamman vuoden ajan – sen on todettu ehkäisevän mm. aikuisiän diabetesta ja Alzheimerin tautia.

Tuore tutkimus tuo kuitenkin esiin uusia ja yllättäviä puolia kahvin sisältämän kofeiinin vaikutuksista terveyteen. Tutkimuksessa seurattiin 12,5 vuotta 1 201:tä 18 – 45 -vuotiasta koehenkilöä, joiden kahvinkulutusta ja terveysarvoja tarkasteltiin tutkimuksen ajan.

Tutkimuksen tulosten mukaan kahvinjuonti näyttää lisäävän lievästi koholla olevasta verenpaineesta kärsivien nuorten aikuisten riskiä sairastua verenpainetautiin sekä kakkostyypin diabetekseen.

 

 

Kahvikissojen syytä tarkkailla verenpainettaan

Tutkijat havaitsivat, että runsaasti kahvia juovien koehenkilöiden saama kofeiini vaikutti merkittävästi elimistön glukoosiaineenvaihduntaan. Runsas kahvinjuonti näytti olevan erityisen epäterveellistä ylipainoisille ja heille joiden keho prosessoi kofeiinia hitaasti – geneettisillä seikoilla oli siis suuri vaikutus kofeiininsaannin ja verenpaineen kehittymisen välillä.

 

Tutkimusta vetänyt tohtori Lucio Mos toteaa Medical News Today -lehden haastattelussa, että tulosten perusteella kahvinjuonti näyttää olevan suorassa yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin: ”Lievästi kohollaan olevasta verenpaineesta kärsivien nuorten aikuisten tulisi pitää kahvinjuontinsa vähäisenä, koska heidän kohdallaan runsas kahvinjuonti voi johtaa verenpaineen nousuun ja diabeteksen puhkeamiseen myöhemmällä iällä.”

 

 

Katso myös:

Lisää painavaa asiaa kahvista

 

 

Lähde: Medical News Today / Iltalehti

Kuva: