Oletko joskus huomannut erikoisen lemahduksen avatessasi leikkelepakkausta?

Lemahdus ei johdu suojakaasusta, koska suojakaasu ei haise millekään. Kyse ei ole yleensä myöskään tuotteen pilaantumisesta, vaan harmittomista maitobakteereista. Maitobakteerit voivat lisääntyä myös hapettomissa oloissa – ja niiden lisääntymisen haistaa.

Ylen haastatteleman keittiömestari Riitta Palhon mukaan suomalaisten ymmärrys ruoan säilyvyydestä on heikentynyt. Palhon mielestä tälle on kuitenkin ymmärrettävä syy: ruoan valmistus ja tuotantoketjut ovat siirtyneet kauas, eikä ihmisillä ole enää käsitystä millaisilla aineilla ruokia käsitellään. Samalla ruokiin tarttuvat bakteerit ovat muuttuneet vaarallisemmiksi. Palho uskookin että jatkossa ruokamyrkytystapauksia esiintyy yhä useammin ja ne ovat yhä vaarallisempia.

Elintarvikehygienian kolme tärkeää vaihetta:

1. Pakkauksen avaaminen

Kun pakkaus avataan, suojakaasu pakenee ja lihan alkaa pahentua kiihtyvällä tahdilla. Viimeinen käyttöpäivä ei enää päde kun pakkaus on avattu.

2. Ulkomaiset marjat

Älä syö ulkomailta tuotuja marjoja ennen kuin olet kuumentanut ne. Ulkomailla marjoja käsitellään tyystin eri tavalla kuin Suomessa, minkä seurauksena marjoissa piilee usein norovirus- ja A-hepatiittivaara

3. Sijainti jääkaapissa

Mitä lähempänä nollaa jääkaapin sisälämpötila on, sitä paremmin liha säilyy. Kylmimmät osat jääkaapista löytyvät takaa ja alhaalta, lämpimimmät kohdat puolestaan ylhäältä ja edestä. Älä siis säilytä lihatuotteita jääkaapin ovessa.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Lähde: Yle