Suomen luonnossa kasvaa maitohorsmia, joiden versot muistuttavat erittäin paljon parsaa.

Maitohorsmia löytää lähes kaikkialta Suomesta ja niitä pidetään usein rikkaruohoina varsinkin kasvimailla. Toukokuun ja kesäkuun välisenä aikana maitohorsman nuoret versot kannattaa kerätä talteen ja valmistaa aivan kuin parsatkin valmistetaan. Voissa paistetut versot ovat todellista herkkua hyvän kastikkeen kanssa ja sopivat erinomaisesti lisukkeeksi esimerkiksi lihan tai kalan kanssa.

Maitohorsmaa löytää parhaiten avoimilta alueilta, sillä se vaatii kasvaakseen runsaasti valoa. Keväisin kasvien ollessa vain muutaman sentin korkuisia ne tunnistaa punertavasta ja vihreästä väristä sekä siitä, että lehdet eivät ole vielä avautuneet kunnolla. Lehtien alkaessa kasvamaan suuremmiksi maitohorsman maku muuttuu kitkerämmäksi, jolloin sitä ei enää kannata syödä. Maitohorsma sisältää runsaasti C-vitamiinia, karoteenia ja valkuaisaineita.

Alla kuva nuoresta maitohorsman versosta, jolloin se on parhaimmillaan. (huomaa hieman punertava väri varressa)
Fireweed (Epilobium angustifolium) isolated on white

Versoja kerätessä kannattaa kiinnittää huomiota myös varren paksuuteen. Vähäravinteisissa paikoissa versot ovat erittäin ohuita, jolloin niistä ei tule paljoakaan syötävää per kasvi.

Alla olevassa kuvassa on erinomainen esimerkki siitä, millaisissa paikoissa horsmat viihtyvät parhaiten.
.

Kiinnostuitko suomalaisista kasveista? Tästä linkistä voit lukea lisää todellisesta terveyspommista eli nokkosesta.