Ravintoasioissa monet terveysväittämät ovat kyseenalaisia.

Ne herättävät kannatusta puolesta ja vastaan. Transrasvoista kaikki ovat kuitenkin samaa mieltä: Ne ovat terveydelle erittäin haitallisia.

Tässä viisi syytä välttää transrasvoja sisältäviä ruokia.

1. Nostaa huonon LDL-kolesterolin määrää verenkierrossa

Tyydyttymättömät rasvat ovat kohtuullisesti syötyinä hyödyllisiä terveydelle. Ne muuttuvat kuitenkin yksinomaan haitallisiksi siinä vaiheessa kun niiden kemiallista rakennetta muutetaan kuumentamalla – tällöin rasvahapot muuttuvat transrasvoiksi. Transrasvat kulkeutuvat verenkiertoon ja tukkivat verisuonia alentamalla hyvän HDL-kolesterolin määrää verenkierrossa.

2. Nostaa sydänkohtausten riskiä

Transrasvojen vaikutuksesta lisääntynyt LDL-kolesteroli kiinnittyy verisuonien seinämiin ja tukkii niitä. Vuosien saatossa hiljalleen umpeen tukkeutuvat verisuonet aiheuttavat sydänkohtauksia ja aivohalvauksia.

3. Aiheuttaa painonnousua ja diabetesta

Transrasvojen molekyylirakenne on sellainen, että keho ei pysty hyödyntämään niitä energiana. Tästä syystä transrasvat varastoituvat herkästi kehoon ja jäävät vyötärölle. Lihominen on yhteydessä mm. aikuisiän diabeteksen kehittymiseen.

4. Lisää riskiä sairastua syöpään

American Journal of Epidemiology -lehdessä vuonna 2008 julkaistussa eurooppalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että korkeimmat transrasvapitoisuudet verenkierrossaan omaavilla naisilla oli muihin koehenkilöihin verrattuna kaksinkertainen riski sairastua rintasyöpään. Transrasvojen on havaittu olevan yhteydessä myös mm. suolistosyöpiin.

5. Heikentää muistia ja altistaa Alzheimerin taudille

Ilta-Sanomat uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan transrasvojen ja muistiongelmien välillä on havaittu selkeä yhteys. 1 000 koehenkilöä kattaneessa kokeessa havaittiin, että mitä enemmän koehenkilöiden verenkierrossa oli transrasvoja, sitä huonommin ne muistivat sanoja sanamuistitestissä. Keskimäärin koehenkilöt muistivat 86 sanaa – transrasvoja paljon syövät koehenkilöt muistivat 12 sanaa vähemmän.

 

Katso myös:

Lisää asiaa transrasvoista

Lähde: IS, SFGate