Vältätkö rasvaisia ruokia? Tarkista, ettet kärsi näistä oireista

Rasva on tärkeä osa ruokavaliota.

Virallisten suositusten mukaan jopa 25 – 40 % päivän energiatarpeesta pitäisi saada erilaisista rasvoista. Vähärasvaisia dieettejä noudattavat ovatkin alttiina erilaisille ongelmille ja oireille. Tärkeitä ja tarpeellisia rasvoja ovat kertatyydyttymättömät kasvirasvat. Myös punaisesta lihasta saatava kova rasva on terveellistä kohtuullisesti nautittuna. Makkaroita ja muita prosessoituja lihatuotteita on kuitenkin syytä välttää.

Jos siis noudatat vähärasvaista ruokavaliota, niin tarkista tunnistatko itsessäsi nämä varoitusmerkit ruokavalion liian pienestä rasvapitoisuudesta.

Ethän kärsi näistä?

1. Painonnousu

Sopiva määrä rasvaa ruokavaliossa auttaa pitämään herkkuhimon kurissa ja nälän loitolla.

2. Verensokerin epätasaisuus

Riittävä rasvansaanti auttaa pitämään verensokerin tasaisena, koska rasvasta keho saa tasaisemmin energiaa kuin hiilihydraateista.

3. Keskittymisvaikeudet

Unohteletko jatkuvasti asioita? Tunnetko olosi passiiviseksi ja voimattomaksi? Aivot tarvitsevat rasvaa keskittymiskyvyn ja aktiivisuuden ylläpitämiseen.

4. Masentuneisuus

Liian vähäinen rasvansaanti voi olla yhteydessä jatkuvaan alakulon tunteeseen ja jopa masennukseen.

5. Oletko vilukissa?

Rasva toimii lämmöneristeenä ja lämmönsäätelijänä. Jos et saa tarpeeksi rasvaa ruokavaliostasi, saatat tämän vuoksi kärsiä kylmyydestä keskimääräistä enemmän.

6. Ihon kuivuus

Iho pysyy terveenä kun ruokavaliossa on riittävästi rasvaa. Kun syöt riittävästi rasvaa, et tarvitse niin paljon erillisiä käsirasvoja.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Iltalehti