Ylensyöntiä voi pyrkiä välttämään – katso vinkit!

Ihminen on tunnetusti tapojensa orja, ja tietyt tavat voivat johtaa ikäviin lopputuloksiin, kuten ylensyöntiin. Aina tapojensa turmelusta ei edes itse hoksaa. Käy siis allaoleva lista läpi ja varmista että et itse haksahda ainakaan näihin!

Vältä nämä 10 arkista mokaa, jotka johtavat ylensyöntiin:

1. Aamiaisen syömättä jättäminen.

Jos odotat tyhjin vatsoin lounaaseen asti, saatat helposti päätyä ahmimaan suuret määrät epäterveellisiä ruokia. Katso siis Herkkusuusta hyvä aamiaisresepti ja kokkaile itsellesi kunnon startti päivään.

2. Näyttöpäätteen ääressä syöminen.

Tietokone- tai TV-ruudun ääressä syömiseen liittyy oleellinen ongelma: seuratessasi näytöllä viliseviä asioita unohdat syöväsi, jolloin todennäköisesti ahdat suuhusi enemmän kuin oikeasti tarvitsisit. Pyhitä ruokatauko ruoalle, älä näytölle.

3. Buffeteissa syöminen.

Älä käy buffeteissa tai sellaisissa ravintoloissa, missä annokset ovat valtavia. Ota lautasellesi kohtuullinen määrä ruokaa, vain sen verran kuin voit syödä voimatta huonosti syönnin jälkeen. Hyvin yksinkertaista, mutta silti usein niin haastavaa.

4. Nälän ja janon tunteiden sekoittaminen keskenään.

Ihmisillä on taipumus sekoittaa nälkä ja jano keskenään. Jos olet juuri syönyt mutta tunnet olosi edelleen nälkäiseksi, kokeile juoda vettä.

5. Syöt kuten kumppanisi.

Jos kumppanillasi on tapana syödä paljon, voi helposti käydä niin että päädyt itsekin tilaamaan isompia annoksia. Voi olla, että sinulla ja kumppanillasi on erilaiset tavoitteet syömisen suhteen, mutta tämä on hyvä tiedostaa ja jatkaa itse valitsemallaan linjalla.

6. Lautasesi ja kulhosi ovat isoja.

Suurella lautasella normaalikokoinen annos näyttää pieneltä. Vaihda siis liian suuret lautaset ja kulhot pienempiin – näin et huijaa itseäsi annoskokojen suhteen.

7. Tunnet syyllisyyttä herkuttelusta.

Niin sanotussa donitsitutkimuksessa naiskoehenkilöille annettiin donitsi syötäväksi. Puolelle koehenkilöistä kerrottiin, että herkuttelu silloin tällöin ok, ja että kaikki sitä tekevät. Puolelle koehenkilöistä taasen ei sanottu mitään. Ensimmäisenä mainittu koeryhmä, he joiden syyllisyydentunnetta lievennettiin, söi donitsin jälkeen vähemmän karkkia ja muita epäterveellisiä herkkuja. Syyllisyydentunne siis aiheuttaa ylensyöntiä!

8. Et koskaan syö välipaloja.

Välipalojen syömisessä ei ole mitään väärää, kunhan olet tarkkana mitä syöt. Terveelliset välipalat auttavat pitämään verensokerin tasaisena pääaterioihin asti. Katso Herkkusuusta välipalaideoita.

9. Kuntoilun ja lenkkeilyn jälkeiset roskaruokasessiot.

Tähtää 150 kalorin välipaloihin kuntoilun jälkeen, ellei sitten ole jo pääaterian aika. Lenkkipolulle jääneet kalorit tulevat korkojen kera takaisin, jos harrastat roskaruokia lenkkeilyn jälkeen.

10. Tunteet

Tunnesyöminen on yleistä, eikä siitä pidä potea huonoa omaatuntoa. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että roskaruoka ei ole kestävä tapa hoitaa tunteitaan. Kunnon hikiliikunta auttaa vapauttamaan samoja hyvänolon hormoneja kuin rasvainen ruokakin.

 

Lähde: Fitsugar

 

Kommentit

kommenttia