Hiilihydraatteja ei tulisi pelätä.

Etenkin aktiivisesti liikkuvan ihmisen keho itseasiassa tarvitsee niitä toimiakseen kunnolla. Tässä viisi syytä miksi sinun ei tulisi jättää hiilareita, vaan syödä niitä niiden parhaimmissa muodoissa.

1. Hiilihydraatit tekevät olosi pirteämmäksi

Ne saavat aivosi erittämään hyvänolon hormoni serotoniinia. Ei siis ihme että hiilarit kokonaan jättäneet karppaajat tuntevat olonsa usein hieman alavireiseksi, etenkin karppauksen alkuvaiheessa.

2. Hiilarit antavat sinulle energiaa – nopeaa sellaista

Sille on syynsä miksi maratonjuoksijat ja muut kovia suorituksia tekevät urheilijat tankkaavat nimenomaan hiilareita ennen kisoja – eivät proteiinia. Tämä johtuu siitä että hiilihydraatit ovat kehon ensisijainen ja nopein energianlähde. Jos maratoonari tankkaisi ennen suoritustaan pelkkää pihviä, suoritus olisi todennäköisesti merkittävästi huonompi kuin pastatankkauksella. Tämä johtuu siitä että proteiini ja rasva muuttuvat energiaksi huomattavasti hitaammin kuin hiilihydraatti.

3. Vieroitusoireet ja ahmimiskohtaukset

Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei sovi kaikille alkuunkaan. Hiilihydraattien vähentäminen voi johtaa päänsärky- ja ahmimiskohtauksiin. Päivän vähähiilihydraattisten ruokailujen aiheuttama hiilihydraattivaje voi purkautua illalla esimerkiksi karkkipussin ahmimisena. Tällöin päivän energiansaanti voi olla itseasiassa suurempi kuin jos kaikilla aterioilla olisi syönyt hieman hiilihydraatteja hyvässä muodossa (esim. täysjyvätuotteina ja kasviksina).

4. Hiilarit eivät lihota vaan auttavat laihtumaan – kunhan valitset oikein

Yksinkertaiset hiilihydraatit kuten sokeri ja valkoinen vehnäjauho lihottavat. Sen sijaan rakenteeltaan kompleksiset hiilihydraatit ovat keholle hyväksi. Näitä ovat mm. täysjyväviljojen ja kasvisten hiilihydraatit. Esimerkiksi aamuisen kaurapuuron kuitu auttaa pitämään nälän loitolla pitkälle päivään ja pitää verensokerin tasaisena – tällöin epäterveellisempiin herkkuihin sortumistakin sattuu vähemmän päivän aterioiden välissä. Näin hyvät hiilarit auttavat sinua jopa laihtumaan.

5. Hiilarit tekevät hyvää sydämellesi

Tutkimusten mukaan kauran ja papujen kaltaisten ruokien sisältämät liukoiset ravintokuidut auttavat ylläpitämään sydänterveyttä. Paljon täysjyvätuotteita syövillä ihmisillä on keskimäärin alhaisempi huonon LDL-kolesterolin taso ja korkeampi hyvän HDL-kolesterolin taso kuin heillä jotka eivät syö täysjyvätuotteita.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Täysjyväherkkuja

Lähde: EatingWell

Kommentit

kommenttia