Paranna hajuaistiasi ja tiedosta, mitä erilaiset hajut tekevät mielentilallesi.

Huono hajuaisti ei välttämättä ole asia, johon synnytään. Monet uskovat, että heikompi hajuaisti on asia, jolle ei ole mitään tehtävissä.

Hajuaisti on yllättävän monimutkainen aisti, vaikka se ei ihmisillä toimikaan läheskään yhtä hyvin kuin monilla muilla eläimillä. Tiesitkö, että on tiettyjä menetelmiä, joiden avulla voit tehdä hajuaististasi paremman?

Tähän artikkeliin on koottu vinkkejä, joiden avulla opit tunnistamaan ja muistamaan hajuja paremmin.

1. Kiinnitä huomiota hajuihin.

Lihakset katoavat, mikäli niitä ei käytä, mutta sama pätee myös hajuaistiin. Mitä enemmän käytät aistejasi, sitä paremmaksi tulet. Voit opetella myös kuvailemaan erilaisia tuoksuja, joita haistat.

Vahvista hajuaistia ja tee sokkotesti, jossa joudut tunnistamaan hajuja, kun silmäsi ovat sidottuina. Nauti ruokien tuoksuista ensi kerralla, kun juot kahvia tai syöt vahvaa juustoa — tämä tapa vahvistaa hajuaistiasi pitkällä aikavälillä.

2. Treenaa hajuaistia.

Voit parantaa hajuaistia, harjoittelemalla päivittäin. Aloita valitsemalla neljä ruokaa, joilla on vahva ominaistuoksu (Esim. kahvi, banaani, shampoo ja sinihomejuusto.) Käytä päivästäsi muutama minuutti ja haistele nämä tuotteet läpi. Tämän seurauksena nenässäsi olevat reseptorit stimuloituvat. Toista menetelmä 4-6 kertaa päivässä, mikäli mahdollista.

On olemassa myös todisteita siitä, että hajun visualisointi parantaa hajuaistia. Käytä hetki aikaa ja kuvittele, miltä lempihajusi näyttävät. Kun haluat tunnistaa tietyn hajun, voit kokeilla hengittää nopeasti sisään ja ulos eli ”nuuhistella.”

3. Urheile ja liiku.

Tutkimusten mukaan hajuaistimme parantuu urheilusuorituksen jälkeen. Syy tähän on epäselvä, mutta olet itse saattanut huomata, kuinka paljon paremmin haistat asioita sen jälkeen, kun olet ulkoillut kunnolla.

Urheilu edistää hajuaistia ja pitää sen hyvänä vanhemmalla iällä. Tutkimuksen mukaan vähintään kerran urheilevilla ihmisillä oli parempi hajuaisti. Syy hajuaistin parantumiselle saattaa selittyä sillä, että urheilu edistää aivojen toimintaa, jonka seurauksena voit yleisesti paremmin.

4. Lisää sinkkiä ja B12-Vitamiinia.

Sinkki ja B12 ovat välttämättömiä vitamiineja, joita terve hajuaisti tarvitsee. Tehosta hajuaistiasi ja syö ruokia, jotka sisältävät paljon sinkkiä. (osterit, pähkinät ja siemenet…) Voit myös nauttia kerran päivässä multivitamiinin, joka sisältää vähintään 7 mg sinkkiä.

5. Tiedosta, kuinka hajut vaikuttavat tunnetilaasi.

Hajuaisti on suoraan kytköksissä aivojesi tunnekeskukseen. Tämä selittää myös sen, miksi tietyt hajut ja tuoksut saavat aikaan ruoan himon ja niin sanotun ”tunnesyömisen.”

Tutkimukset osoittivat esimerkiksi sen, että pikaruoan ja tuoreen leivän tuoksu lisäsivät tieraivon todennäköisyyttä. Piparminttu ja kaneli taas edistävät keskittymistä ja vähensivät autoilijoiden ärtyisyyttä.

Sitruuna ja kahvi edistivät keskittymiskykyä jokaisella osa-alueella.

Harva olisi uskonut, että tiellä raivoavan henkilön käytökselle löytyy selitys hajuaististamme!

Tiesitkö sinä, että hajuaisti vaikuttaa elämäämme näin monilla tavoilla, ja että sitä voi parantaa harjoittelulla?

Jaa artikkeli ystävillesi, jotka varmasti hyötyisivät tästä tiedosta!

Lähde: wikihow.com