Ruokasoodan ja leivinjauheen väliset eroavaisuudet sekoittuvat helposti nimen ja ulkonäön vuoksi.

Molempia käytetään lukuisissa resepteissä, mutta väärään paikkaan lisättynä ne voivat pilata koko reseptin.

Näiden jauheiden väliset eroavaisuudet olisi tärkeä tietää, jotta leivoksesi onnistuvat mahdollisimman hyvin!

Mitä ruokasooda on?

Ruokasooda eli natriumvetykarbonaatti on hyvin veteen liukenevaa jauhetta. Ruokasooda muodostaa taikinoiden ja kastikkeiden sisään kuplia, jonka ansiosta ne kohoavat.

Ruokasoodaa käytetään usein resepteissä, jotka sisältävät happamia aineksia, kuten piimää, fariinisokeria, jogurttia, sitruunaa, viinietikkaa, omenaa, luonnollista kaakaojauhetta tai hunajaa.

Ruokasooda auttaa jälkiruokaa kohoamaan ja antaa sille rapeamman koostumuksen. Ruokasoodassa on myös aavistuksen verran suolainen maku. Liika ruokasoodan käyttö voi pilata leivoksen muuttamalla sen maun liian suolaiseksi tai jopa raudan makuiseksi.

Ruokasoodaa tulee siis käyttää varovaisesti ja reseptiä tulee noudattaa tarkasti.

Baking soda.

Mitä leivinjauhe on?

Leivinjauhe on ruokasoodan ja viinikiven sekoitus. Leivinjauheessa on usein maissitärkkelystä, joka estää reaktion tapahtumisen ennen kuin joukkoon lisätään nestettä. Viinikivi tuo resepteihin hapokkuutta. Leivinjauhe on ainesten sekoitus, joten se ei ole niin voimakasta kuin ruokasooda.

Neste saa ruokasoodan ja viinikiven reagoimaan, jonka tuloksena syntyy hiilidioksidia. Kun neste lisätään, reaktio alkaa välittömästi, joten taikinoiden ja kastikkeiden kanssa täytyy olla nopea.

Suklaakeksejä ei voi siis esivalmistaa viikkoa tai päiviä ennen leipomista.

Tänä päivänä suurin osa kaupassa saatavilla olevista leivinjauheista reagoivat kahdessa osassa – ensimmäisen kerran nesteen lisäyksen yhteydessä ja toisen kerran, kun ne altistetaan lämmölle (uunissa paistaminen).

Muista, että leivinjauhe ja ruokasooda menettävät ajan kuluessa tehonsa – liian vanhat jauheet eivät välttämättä kohota leivoksia tarpeeksi. Muista tarkistaa parasta ennen -päivämäärät ennen kuin aloitat leipomisen.

Jos ne kerran ovat niin erilaisia, miksi joissakin resepteissä käytetään molempia?

Jotkin reseptit sisältävät ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Jotkin reseptit eivät kohoa pelkän ruokasoodan avulla, jonka vuoksi joukkoon tulee lisätä myös leivinjauhetta.

Molempia voidaan käyttää makujen säilyttämiseksi. Jos leivot esimerkiksi ilmavia pannukakkuja, pelkän ruokasoodan käyttö voi neutralisoida piimän happamuuden ja tämän myötä pieni kirpeä maku häviää. Leivinjauheen lisääminen säilyttää pienen happamuuden, jonka ansiosta pannukakut ovat myös ilmavampia.

Tämä ei ole mitään rakettitiedettä, mutta leivinjauheen ja ruokasoodan eroavaisuuksista on hyvä olla tietoinen.

Nyt tiedät näiden kahden raaka-aineen eron – jaa tieto myös ystävillesi!