Onko sinulla tapana käydä marjassa?

Jos marjoja jää yli, kuivaatko ne vai pakastatko?

Säilytysmenetelmällä on paljonkin väliä, ainakin jos on uskominen australialaistutkimusta. Tutkimuksessa vertailtiin mitä mustikoiden antioksidanttien toiminnalle ja antosyaanipitoisuudelle tapahtuu kun marja kuivataan tai pakastetaan. Antosyaanit ovat luonnossa esiintyviä väriaineita jotka antavat mustikoille niiden luontaisen värin. Antosyaanit ja antioksidantit ovat marjojen terveellisimpiä ainesosia.

Kuivaus vie marjojen antosyaanit

Tutkimustulokset puhuvat pakastamisen puolesta: kuivauskaappikäsittely vei lähes puolet marjojen sisältämistä antosyaaneista. Antioksidanttien toimintaan säilömismenetelmä sen sijaan ei vaikuttanut.

Pakastamista kannattaa siis pääsääntöisesti suosia kuivaamisen kustannuksella. HS:n haastattelema Pirkanmaan Marttojen Marja Kuuteri-Kallio vinkkaa, että säilömismenetelmästä riippumatta suuret marjat kannattaa pilkkoa pienemmiksi ennen säilömistä. Esimerkiksi kokonaiset mansikat homehtuvat helposti huoneenlämmössä kuivattaessa. Myös pakastimessa kokonaiset mansikat voivat kärsiä, koska niiden sisus pakastuu huomattavasti hitaammin kuin ulkokuori. Kuuteri-Kallio kehottaakin pilkkomaan mansikat ennen pakastamista.

Lähde: HS