Tämä 3 sekuntia kestävä testi kertoo oletko juonut tarpeeksi vettä

Tarpeellisesta nesteytyksestä huolehtiminen on elintärkeää sekä lapsille että aikuisille. Nestehukka voi muun muassa aiheuttaa lämpöhalvauksen, sekavuutta ja pahoinvointia.

Olemme saaneet nauttia poikkeuksellisen hyvistä keleistä, jonka vuoksi myös nesteytyksestä huolehtiminen on noussut tärkeämpään asemaan. Nestehukka vaanii erityisesti niitä ihmisiä, jotka liikkuvat paljon tai urheilevat ulkona.

Vihertävä ympäristö ja kaunis sää saattaa luoda illuusion tilanteesta, jossa nesteytys ei tule ensimmäisenä mieleen. Nestehukka voi kuitenkin yllättää nopeammin kuin uskotkaan, vaikka et olisikaan Saharan autiomaassa.

Esittelemme nyt sinulle nopean testin, jolla saat selville kärsitkö sinä tai läheisesti mahdollisesta nestehukasta.

Kuva: Pixabay

Kasvot

Nipistä poskeasi hellästi (älä satuta itseäsi!) ja katso kuinka ihosi reagoi. Jos ihoosi ilmestyy jälkiä ja se vaikuttaa ryppyiseltä, kärsit luultavasti jonkinasteen nestehukasta.

Kämmen, vatsa tai käsivarsi

Lääkärit tekevät yleensä nipistystestin kämmenen takapuolelta, ranteen läheltä. Lääkärit näkevät testin avulla palautuuko iho nopeasti takaisin normaaliin asentoon vai laskeutuuko se hitaasti ja jääkö se kenties jopa ryppyiseksi. Jos ihosi ei palaudu nopeasti ennalleen, kärsit luultavasti nestehukasta.

Hyvin nesteytetty iho on kimmoisa ja sen tulisi palautua ennalleen alle sekunnissa.

Tässä lievän ja vakavan nestehukan oireita:

  • Huimaus
  • Kuiva iho ja huulet
  • Uupumus
  • Väsyneet silmät ja roikkuvat posket
  • Kova syke
  • Sekavuus
  • Tajunnan menetys

Nauti myös muita juomia

Veden juonnin lisäksi sinun kannattaa nauttia juomia, jotka sisältävät elektrolyyttejä ja mineraaleja, kuten kivennäis- tai kookosvettä. Nesteytystä edistäviä ruokia ovat muun muassa kurkut, vesimelonit, omenat ja greipit. Samaan aikaan kehoasi kuivattavat suolaiset ruoat sekä alkoholi ja kofeiini.

Vakavan nestehukan aikana tulisi olla yhteydessä lääkäriin, mutta lievät oireet voi yleensä hoitaa kotikonstein. Myös virtsan väri toimii hyvänä indikaattorina sille, onko kehossasi tarpeeksi nestettä.

Jaa uutinen Facebookissa, jotta ihmiset muistavat pitää huolta itsestään ja läheisistään! 

Lähde: tiphero.com