Kananmuna on yksi terveellisimmistä ja ravitsevimmista elintarvikkeista, joita löytyy.

On olemassa lukuisia syitä, miksi kananmunia tulisi syödä.

Kananmunat auttavat sinua pudottamaan painoa ja tehostamaan vastustuskykyäsi. Sitä paitsi munat ovat halpoja ja hyvänmakuisia!

Voit lukea alta 9 syytä, miksi sinun tulisi syödä kananmunaa.

1. Kananmunat ovat hyväksi iholle, kynsille ja hiuksille

Kananmunat sisältävät monia vitamiineja, jotka ovat superterveellisiä – muun muassa A-, B6-, B9-, B12-, D- ja E-vitamiineja. Kananmunat sisältävät myös omega-3-rasvahappoja. Kaikki äsken luetellut aineet auttavat hiuksia, kynsiä ja ihoa voimaan paremmin.

2. Vahvistaa luustoa ja hampaita

Kananmunat sisältävät myös kalsiumia. Jokainen meistä varmasti tietää, että kalsium on hyväksi erityisesti luustolle. Vinkki: kananmunien kuoret voi keittää ja jauhaa – jauhetta voi lisätä ruokien sekaan.

3. Rakentaa lihasmassaa

Kaikki ihmiset tarvitsevat proteiinia. Lihasten toimintaan, hiustenkasvuun, kynsien hyvinvointiin ja paljon muuhun. Yksi kananmuna sisältää noin 6-7 grammaa proteiinia. Voitkin proteiinijuomien ja lisävalmisteiden sijasta syödä kaksi kananmunaa treenin jälkeen.

Tuoreet kananmunat

4. Hyväksi aivoille

Koliini on aine, jota ei esiinny kovin monissa elintarvikkeissa, mutta kananmunasta sitä löytyy! Koliini tehostaa ja tukee aivojen toimintaa poistamalla huonoa kolesterolia ja parantamalla lähimuistia.

5. Piristävä vaikutus

Kananmunissa oleva proteiini antaa sinulle tasaisen ja pitkäaikaisen energianlähteen, joten pysyt pidempään pirteänä.

6. Auttaa sinua pudottamaan painoa

Kananmuna on täyttävä elintarvike. Saat terveellisen aterian nopeasti ja helposti syömällä esimerkiksi kananmunia ja vihanneksia. Samaan aikaan kyseinen ateria sisältää myös todella vähän kaloreita. Keitetty kananmuna sisältää noin 70 kilokaloria.

7. Suojaa silmiä

Kananmuna sisältää zeaxanthiini ja luteiini -nimisiä antioksidantteja, jotka suojaavat silmiä ja ehkäisevät harmaakaihia.

8. Pienentää diabeteksen riskiä

Suomalaisen tutkimuksen mukaan 4 kananmunaa viikossa syövillä ihmisillä oli 38% pienempi riski sairastua 2-tyypin diabetekseen kuin ihmisillä, jotka söivät vain yhden tai eivät yhtään munaa viikossa.

9. Vahvistaa vastustuskykyä

Kaikki kananmunan terveelliset vitamiinit ja mineraalit tehostavat vastustuskykyä. E-vitamiini on luonnollinen antioksidantti, joka toimii tärkeänä vastustuskyvyn ylläpitäjänä. Yksi kananmuna antaa 1/3 E-vitamiinin päivittäisestä saantisuosituksesta.

Olen aina tiennyt, että kananmunat ovat terveellisiä – en kuitenkaan koskaan tiennyt, että ne ovat näin hyväksi yleiselle hyvinvoinnille. 

Jaa artikkeli Facebookissa, jotta muutkin saavat muistutuksen kauppojen hyllyillä olevasta edullisesta aarteesta! 

Lähteet: Harvard Medical School & Diabetes Wellnes