Syksy tuo mukanaan monenlaisia herkkuja, ja yksi niistä on sitrushedelmät. Kaupoissa näkyy nyt hyllyjen täydeltä oransseja hedelmiä, mutta tiedätkö todella, mikä on mikä?

Usein käytämme sanaa ”mandariini” kuvaamaan kaikkia pikkusitruksia, vaikka todellisuudessa mandariinin viljelylajikkeita on yli 300. Klementiinit ovat nousseet suomalaisten suosikiksi, ja niiden sesonki osuu juuri joulun aikaan. Mandariinit ovat erinomaisia tuontihedelmiä, ja niiden maku on parhaimmillaan 2-3 viikkoa sadonkorjuun jälkeen.

Mitä eroa oransseilla sitrushedelmillä on?

Satsumat ovat syksyn ensimmäisiä pikkusitruksia ja ne ovat peräisin Japanista. Ne eroavat muista sitruksista värinsä puolesta, sillä se on keltaisempi ja kuoressa voi olla jopa vihertävää väriä, mutta se johtuu kypsymisen aikana vallinneesta säästä, eikä kerro mitään hedelmän kypsyydestä. Satsumat ovat hyvin mehukkaita, vähemmän happoisia ja usein niissä on vähän siemeniä, mikä tekee niistä erittäin suosittuja.

Klementiinit ovat puolestaan mandariinin ja pomeranssin risteytyksiä. Ne ovat kauniin oransseja ja ne ovat helpommin kuorittavia kuin satsumat. Klementiinien sesonki alkaa lokakuussa ja kestää keskitalveen saakka. Klementiinit ovat usein myös makeampia kuin satsumat.

Mandariinit ovat peräisin Kiinasta ja Japanista ja niitä on viljelty jo 1500-luvulta lähtien. Eurooppaan ne saapuivat 1800-luvulla ja saavuttivat nopeasti suuren suosion. Mandariinin kuori on kiinteämpi ja niissä voi olla enemmän siemeniä, mutta hedelmä on hyvin mehukas ja makoisa.

Jaa sitrustietoutta myös ystävillesi somessa!