Ilta-Sanomat testautti kuuden eri helsinkiläispizzerian kinkkupizzat laboratoriossa. Tutkimuksissa keskityttiin pizzojen kinkkupäällisten rasvapitoisuuden määrittämiseen. Tulokset ovat varsin yllättäviä: Pizzerioiden kinkkupäällisten rasvapitoisuus on jopa seitsenkertainen kaupan leikkelekinkkuihin verrattuna!

Ilta-Sanomien tutkimuksessa olleiden pizzakinkkujen rasvapitoisuus vaihteli välillä 10,3% – 15,5%. Kaupan leikkelekinkkujen rasvapitoisuus on tyypillisesti 2 – 3 %.

 

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa tulkitsee, että pizzakinkkujen korkea rasvaprosentti kertoo niiden heikohkosta laadusta: Tällaisissa kinkuissa on luonnollisesti vähemmän lihaa ja enemmän rasvaa sekä täyteaineita. Palssa toteaa myös, että yksi pizza voi sisältää jopa 1000 – 2000 kilokaloria, mikä vastaa toimistotyötä tekevän naisen koko päivän energiatarvetta.

 

Juustoa vai jotain ihan muuta?

Palssa huomauttaa että rasvapitoisen kinkun lisäksi myös juustolla on suuri merkitys pizzan kokonaisrasvapitoisuutta määritettäessä. Palssan mukaan pizzerioissa ei itseasiassa yleensä käytetä aitoa juustoa sen hintavuuden vuoksi. Juuston sijaan pizzojen päälle ripotellaan raastetta, jossa on yleensä aitoa juustoa korkeintaan puolet – loput raasteesta koostuu kasvirasvaseoksista, kuten palmuöljystä.

 

 

Katso myös: Pizzaherkkuja

Lähde: Ruokala.net / Ilta-Sanomat (katso linkin takaa tutkimusten tarkemmat tulokset)


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

kommenttia