Korkealuokkaisista oliiviöljyistä joutuu maksamaan kovemman hinnan, mutta ovatko ne todellisuudessa parempia? Luultavasti eivät.

Ekstraneitsytoliiviöljyjen hintojen välillä on suurta vaihtelua. Kuluttaja-lehden tekemän testin mukaan rahalla ei kuitenkaan välttämättä saa parasta laatua.

Kokeessa käytettin laboratoriota sekä ammattimaistajia. Testiin otettiin mukaan 10 ekstraneitsytoliiviöljyä, jotka olivat peräisin eri valmistajilta. Öljyjen litrahinta vaihteli 7 – 19 euron välillä, mutta niiden laatu ei kulkenut käsi kädessä hinnan kanssa.

Useimmat testissä mukana olleet öljyt maistuivat hyviltä ja ne saivatkin arvosanaksi nelosia, mutta ne eivät kuitenkaan yltäneet viiteen tähteen. Paras oliiviöljy oli Borges, jossa on myös Euroopan ulkopuolelta kuljetettuja öljyjä. Toiselle sijalle nousi Memmas Knossosin oliiviöljy.

Olive oil and olive branch on the wooden table

Hinta-laatusuhteeltaan Pirkan oliiviöljy oli kuitenkin paras ja se maksoi vähiten. Se sai paremmat pisteet kuin Stockmannin tuote, joka oli litrahinnaltaan 12,4 euroa suurempi!

Testin huonoimmat tulokset saivat melko kalliit tuotteet. Tämä saattaa johtua huonosta tuotantoerästä tai virheellisestä säilytystavasta. Toiseksi viimeiseksi jäänyt tuote ei laboratioriotestien mukaan täyttänyt edes ekstraneitsytoliiviöljyjen kriteereitä.

Tämä tutkimus oli todella mielenkiintoinen. Monesti kaupassa tulee ajateltua, että tulisiko kalliimpaa oliiviöljyä ostaa sen paremman maun ja terveellisyyden vuoksi. Hinta ei kuitenkaan todistetusti vaikuta öljyn laatuun oikeastaan millään tavalla.

Jaa tieto ystävillesi, jotta he eivät haaskaa rahaansa kalliisiin oliiviöljyihin!

Lähde: kuluttaja.fi / iltalehti.fi