Viljattomuus ja gluteenin negatiiviset terveysvaikutukset ovat puhuttaneet ihmisiä paljon viime vuosina.

Tulisiko sinunkin siis jättää viljat vähemmälle, tai luopua niistä jopa kokonaan? Asiaa kannattaa ainakin harkita. Tässä neljä syytä:

1. Ei ole mitään biologista syytä miksi ihmisen tarvitsisi syödä viljoja

Viljojen kasvattaminen syötäväksi on suhteellisen uusi keksintö, ainakin jos sitä verrataan ihmisen kehityshistoriaan ja evoluutioon. Ihmiskunta on selvinnyt hyvin ilmankin viljoja – ja ehkä vähäisimmin vatsanvääntein?

2. Kuitua saa muualtakin

Kuitu on tärkeää vatsan hyvinvoinnille ja pitää olon kylläisenä, mutta kuitupitoiset täysjyväviljat voi ihan hyvin korvata kasviksilla ja hedelmillä.

3. Vitamiineja ja mineraaleja saa muualtakin

Kokeile esimerkiksi jotakin näistä herkullisista salaateista. Saat vähintäänkin samat vitamiinit ja mineraalit kuin viljoista – ja paljon muita kehollesi hyödyllisiä ainesosia.

4. Viljat eivät halua tulla syödyiksi

Evoluution myötä kasvi- ja eläinlajeille on kehittynyt erilaisia tapoja välttää syödyksi tulemista. Jäniksille on kehittynyt voimakkaat takaraajat joilla pääsee pakoon saalistajia ja siilille on kehittynyt piikit selkään suojaksi.

Koska viljat eivät voi paeta, niille on kehittynyt toisenlainen suojamekanismi: erilaiset myrkyt. Viljoissa tällaisia suojamyrkkyjä ovat mm. gluteeni, lektiini ja fytaatti – ei siis ihme että niin moni saa oireita gluteenista, ja joillekin se on jopa hengenvaarallista.

Oletko sinä harkinnut viljojen jättämistä pois ruokavaliosta – tai ehkä jo jättänytkin? Jaa kokemuksesi! Kommentoi alla!


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Huffington Post