Mikä on vesipaasto? Mitkä ovat sen tuomat hyödyt? Dieetit ja paastot ovat kovassa suosiossa, mutta mitä kehollesi tapahtuu paaston aikana?

BrightSiden toimittaja halusi kokeilla mitä hänen kehollensa tulisi tapahtumaan 20 päivää kestävän vesipaaston aikana. Tämä tarkoittaa sitä että hän tulisi juomaan 20 päivän ajan pelkästään vettä.

Ensimmäiset päivät olivat toimittajan mukaan vaikeimpia, mutta tämän jälkeen alkoi tapahtua asioita joita hän ei olisi osannut odottaa.

Youtube / BrightSide

Huom! Vesipaastoa ei suositella seuraaville henkilöille:

  • Raskaana oleville tai imettäville naisille
  • Syömishäiriöisille
  • Alipainoisille
  • Sydänongelmista kärsiville henkilöille
  • I-tyypin diabeetikoille
  • Voimakkaista migreeneistä kärsiville henkilöille

Lue alta, kuinka paaston eri vaiheet sujuivat ja millaisia olotiloja, ongelmia ja positiivisia vaikutuksia nainen huomasi. 

Päivät 1–2

Youtube / BrightSide

”Kaksi ensimmäistä päivää olivat vaikeimmat. Olin äärimmäisen nälkäinen. Energiatasoni romahtivat ja samalla muutuin kärsimättömäksi ja ärtyisäksi – kehoni oli siirtynyt ”säästötilaan”: aineenvaihduntani oli hidastunut ja kehoni käytti vähemmän energiaa.

Selvisin kahdesta ensimmäisestä päivästä, sillä tiesin että oloni helpottaisi.”

Vaikutukset eivät olleet pelkästään negatiivisia

”Tahdonvoimani kasvoi, kun taistelin kamalaa oloa vastaan – tunsin itseni voittajaksi. Samalla tiesin että kehoni puhdisti itseään ja päivät olivat hyväksi sydämelleni.” 

Päivät 3–7

Youtube / BrightSide

”Kolmantena päivänä kehoni siirtyi ketoosiin – kyseessä on vaihe, jossa keho alkaa käyttämään omaa rasvaa energianlähteenä. Yhtäkkiä en tuntenut enää minkäänlaista nälkää. Aloin tuntea oloni hieman energisemmäksi ja pirteämmäksi. Toisaalta kärsin päänsärystä ja univaikeuksista. Tunsin myös huimausta jos nousin liian nopeasti ylös sängyltä tai sohvalta. 

Painoni alkoi pudota, kun kehoni alkoi käyttämään glukoosin sijasta ravintona kehooni varastoitunutta rasvaa pilkkomalla sen glyseroliksi ja rasvahapoiksi. Samalla kehoni puhdisti itseään. Moni ei tiedä että keho varastoi myrkkyjä ja raskasmetalleja rasvan avulla – tämä on toimenpide, jolla keho suojelee elimistö vahingoilta. Ketoosin aikana keho polttaa rasvaa ja myrkyt siirtyvät aineenvaihdunnan mukana ulos kehosta.”

Päivät 8–14

Youtube / BrightSide

Ensimmäisen viikon jälkeen tunsin oloni mahtavaksi. Olin hämmentävän energinen ja onnellinen. Parasta oli kuitenkin se että mieleni oli kirkas ja pystyin ajattelemaan uskomattoman selkeästi. Mittasin verenpaineeni, joka oli huomattavasti tavallista alhaisemmissa lukemissa – tästä syystä palelin tavallista enemmän. Samaan aikaan kehoni oli puhdistunut ja hankkiutunut eroon myrkyistä sekä kemikaaleista. Tunsin oloni positiivisella tavalla sressaantuneeksi – myös vastustuskykyni oli vahvistunut.

Moni sanoo että tässä vaiheessa kehosi parantaa itseään – minä en kuitenkaan pystynyt testamaan oliko tämä totta vai ei.

Päivät 15–20

Youtube / BrightSide

”Kun 15. päivä koitti, olin äärimmäisen ylpeä itsestäni. Tiesin että todella harva ihminen yltää tähän vaiheeseen saakka. Tässä vaiheessa minun tuli pitää silmällä terveyttäni ja vierailla lääkärissä jos oloni muuttui äkillisesti huonommaksi. En kuitenkaan tuntenut huonoa oloa – itse asiassa tunsin oloni kevyeksi ja aktiiviseksi. Moni suosittelee vähentämään kuntoharjoittelua, työntekoa ja muuta kehoa rasittavaa aktiviteettia paaston ajaksi. Minä en kuitenkaan voinut ottaa vapaata töistä, joten matkustin päivittäin junalla työpaikalla, tein 10 tuntia töitä ja kävin jopa kuntosalilla. En huomannut että voimani olisivat heikentyneet. ”

21 päivä

Youtube / BrightSide

”Paaston jälkeen kehon ruoansulatusjärjestelmä on käynnistettävä uudelleen, joten aloitin varovaisesti juomalla hedelmämehuja, syömällä keittoja ja keitettyjä vihanneksia.

Usko tai älä, mutta tunsin oloni paremmaksi kuin koskaan. Pudotin painoa, mutta en niin paljon kuin odotin. Terveydentilani oli äärimmäisen hyvä ja terveydelliset ongelmat olivat kadonneet. Vain sinä voit päättää oletko valmis paastoon ja kuinka monta päivää haluat paastota. Suosittelen kuitenkin konsultoimaan lääkäriä ennen kuin aloitat vesipaaston.”

Voit katsoa koko videon alta:

Minun kiinnostukseni heräsi! En tiedä uskallanko kokeilla aluksi 20 päivän paastoa, mutta 1-2 viikkoa voisi olla realistisempi ajatus.

Jaa tämä uutinen Facebookissa, jos kiinnostuit vesipaaston terveydellisistä vaikutuksista!