Sushi on oikein valmistettuna äärimmäisen herkullinen ruoka, mutta väärin säilytetty tai valmistettu kala voi aiheuttaa vakavia seurauksia.

Tuhansien järvien maan asukkaina tiedämme, että kalat voivat kantaa erilaisia loisia, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle vakavia ja iljettäviä terveyshaittoja. Näin kävi 32-vuotiaalle Portugalilaiselle miehelle, joka söi sushiannoksen huonoilla seurauksilla.

Mies alkoi melko nopeasti ruokailun jälkeen kokemaan erilaisia oireita, kuten oksentelua, voimakasta vatsakipua ja hänelle kehittyi korkea kuume. Lääkäreiden tutkiessa tapausta selvisi, että miehen suolistossa pesi kalasta peräisin oleva lapamato. Lapamadon poistamisen ja lääkityksen jälkeen oireet helpottivat nopeasti.

sushiYleensä loistartunnan oireet alkavat esiintymään jo muutaman tunnin kuluttua tartunnasta. Yleisimpiä oireita ovat voimakas vatsakipu, pahoinvointi ja kuume. Lisäksi potilaat ovat kokeneet kurkussa ja vatsassa pistelyä, joka johtuu matojen liikkumisesta elimistössä.

Suomessa lapamatotartuntoja esiintyy harvakseltaan, sillä kalaa osataan käsitellä oikein. Suomessa oli kuitenkin aika jolloin lapamato oli niin yleinen ja hyväksytty, että sitä kutsuttiin “kansallisloiseksi”.

Useimmiten loisia kantavia kaloja on tavattu Aasian maissa, mutta niitä on löydetty lisääntyvästi myös länsimaissa. Pakastaminen ja kypsentäminen yleensä tappavat loiset melko tehokkaasti, vaikka bakteereja tai viruksia jäisikin eloon. Valitettavasti kalan ulkonäön perusteella ei voi päätellä kantaako kala loisia.

Jaa tämä artikkeli ystävillesi jotka rakastavat sushia!

Lähde: theguardian.com

Kommentit

kommenttia