Yleinen suositus on että jokaisen tulisi syödä kalaa kaksi kertaa viikossa, mutta mitä tapahtuu kun ihminen syö kalaa joka päivä?

Kalan sisältämät omega-3 rasvahapot ovat elimistölle äärimmäisen tärkeitä ja niistä saa myös tärkeää D-vitamiinia. Valitettavasti kalojen elinympäristöjen tuhoaminen ja erilaiset ympäristömyrkyt saastuttavat kalojen käyttämää ravintoa ja näin ympäristömyrkyt kerääntyvät myös kaloihin. Tunnetuimpia kalojen sisältämiä ympäristömyrkkyjä ovat dioksiinit ja elohopea.

Raaka lohi

Kirjailija Paul Greenberg päätti kokeilla, mitä keholle tapahtuu, kun syö kalaa joka ikinen päivä — hän julkaisi ”tutkimuksestaan” dokumentin “The fish on my plate”. Dokumentin tarkoituksena oli seurata vaikuttaako runsas kalan syöminen Greenbergin korkeaan verenpaineeseen, kolesteroliin ja masennukseen.

Greenberg nautti vuoden aikana yli 700 kala-annosta. Kokeen tulokset eivät kuitenkaan hämmästyttäneet. Vuoden jälkeen Greenbergin verikokeiden tulokset näyttivät, että hänen kolesteroliarvonsa oli pysynyt samana ja verenpaineessa oli pientä nousua. Syynä tähän voi olla kalan suolaisuus ja monipuolisen ruokavalion puute. Greenberg ei huomannut suuria ympäristömyrkkyjen aiheuttamia oireita, mutta huomasi heikentymistä muistissa ja ajattelussa, joka on usein elohopean aiheuttamaa.

Tarinan opetus taitaa olla se, että paras ruokavalio on monipuolinen — jaa tämä artikkeli, mikäli olet samaa mieltä!

Lähde: menshealth.com