Vedenjuonti on meille ihmisolennoille elintärkeää.

Ei siis ihme että siihen liittyy myös erikoisia ja usein paikkansapitämättömiä myyttejä.

Tässä niistä seitsemän.

1. ”Tarvitset kahdeksan lasillista vettä päivässä”

Kahdeksan lasillista tai pari litraa – tällaisia tarkkoja lukemia esitetään aikuisten ihmisten vedenjuontitarpeesta. Totuus on että perusterve ihmiskeho osaa säädellä omaa juomistarvettaan, kunhan vettä vain on saatavilla. Lasillisia on siis tarpeetonta alkaa laskea – tärkeintä on että pidät kuumina kesäpäivinä vesipulloa mukanasi. Myös ruoista saatu nesteytys lasketaan, joten vesimeloneja syömällä voit hoitaa vaikka koko päivän nesteytystarpeen (ei sillä että suosittelisimme, mutta katso nyt täältä kuitenkin vesimeloniherkkuja!)

2. ”Vesi puhdistaa kroppaasi”

Totta. Munuaiset siivilöivät kehostasi pois toksiineja ja haitta-aineita, ja tähän työhön se tarvitsee vettä. Mitä enemmän sillä on käytettävissään vettä, sitä paremmin se tehtävästään suoriutuu. Liika on tietysti liikaa, mutta yleensä suomalaiset kärsivät ennemminkin nestevajauksesta kuin liiasta vedenjuonnista.

3. ”Vesi auttaa painonhallinnassa”

Totta. Vaikka vesi itsessään ei ole mikään laihdutustuote, se auttaa silti monin tavoin painonhallinnassa. Jos korvaat limsat vedellä, säästyt monilta ”tyhjiltä kaloreilta” – tämä on ehkä merkittävin etu mitä laihduttaja voi vedestä saada. Vesi voi ehkäistä myös jossain määrin nälän tunnetta täyttämällä mahan hetkeksi. Kylmän veden juomisen on myös havaittu eräissä tutkimuksissa vilkastuttavan aineenvaihduntaa ja sitä kautta myös kalorien palamista. Tämä selittyy sillä että keho joutuu lämmittämään kylmän veden ruumiinlämpöiseksi ennen sen imeytymistä.

4. ”Vesi pitää ihon heleän kimmoisena”

Vedenjuonnilla ja ihon kimmoisuudella ei ole yhteyttä, paitsi jos yksilö sattuu kärsimään hyvin vakavasta nestevajauksesta. Normaalitilanteessa kehon nestetasapainolla ei ole suurta merkitystä ihon kuivuudelle tai kosteudelle, vaan enemmän merkitystä on hygienialla ja talirauhasilla. Talirauhaset tuottavat rasvapitoista nestettä, joka pitää ihon kimmoisena ja pehmeänä.

5. ”Keltainen virtsa kertoo nestehukasta”

Tummankeltainen virtsa todella voi kertoa nestevajauksesta, koska tällöin virtsan mukana kehosta pois kulkeutuvat kuona-aineet ovat tavallista konsentroituneemmassa muodossa. Toisaalta myös esimerkiksi multivitamiinivalmisteet voivat värjätä virtsan keltaiseksi. Virtsa on normaalisti vaaleankellertävää tai joskus myös väritöntä.

6. ”Kun jano iskee, on myöhäistä: Kärsit jo nestehukasta”

Tälle väitteelle ei ole tieteellisiä perusteita. Jos juot silloin kun janottaa, se ei tarkoita että kehosi olisi alituiseen nestehukan kourissa. Kuumina päivinä kannattaa pitää aina vesipulloa mukana – tällöin nestehukka ei pääse heikotuksen tasolle asti.

7. ”Liika vedenjuominen voi tappaa”

Totta, mutta se on hyvin harvinaista ja epätodennäköistä. Liian paljon vettä liian nopeasti voi aiheuttaa kehon soluissa turpoamista, mikä voi todella aiheuttaa jopa kuoleman. Tällaisia tapauksia on sattunut maailmalla mm. vedenjuontikilpailuissa. Myös esimerkiksi munuaisvaivoista kärsivien kannattaa varmistaa lääkäriltään miten paljon vettä on turvallista juoda päivässä.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

Lähteet: EveryDayHealth, HS