Harva tulee edes ajatelleeksi, että olutta voisi juoda muunlaisena kuin jääkaappikylmänä. Näin keskellä talvea voi kuitenkin esittää kysymyksen: Miksei tätä suomalaisten suosimaa mallasjuomaa voisi nauttia myös höyryävän kuumana?

The Atlantic kirjoittaa oluttrendistä, joka saattaa hyvinkin tehdä comebackin. Kyse ei nimittäin ole uudesta ilmiöstä: Lämpimät ja jopa kuumat oluet ovat historian saatossa olleet varsin yleinen herkku ympäri maailmaa.

Eräässä tuntemattomaksi jääneen kirjoittajan laatimassa, 1600-luvulla julkaistussa pamfletissa jopa ylistetään lämpimän oluen terveysvaikutuksia: Kirjoittajan mukaan kylmä olut aiheuttaa hammassärkyjä, päänsärkyä ja vatsakipuja, joihin toimivin lääke on ”verenlämmin” tuopillinen olutta.

Lämpimät oluet olivat kylmiä oluita suositumpia 1800-luvulle asti, mutta 1800-luvun loppupuolella ne alkoivat menettää markkinoita Saksasta lähtöisin oleville, kylmänä juotaville lager-oluille.

Vuonna 1888 julkaistussa In Praise of Ale -teoksessa kirjailija W.T.Marchant harmittelee olutkulttuurin muutosta: ”On harmi että maistuvimmat juomat ovat menneet pois muodista. Kun olut vanhoina hyvinä aikoina oli vielä niin aamujen kuin iltojenkin piristys, sitä nautittiin aamuisin lämpimänä ja iltaisin maustettuna.”

Mitä luulet, tuleeko kuumana nautittava olut vielä takaisin?


Katso myös:
Lisää olutinspiraatiota

Lähde: The Atlantic
Kuva: Coriela