6 asiaa jotka sinulle tapahtuvat jos lopetat kahvin juomisen

Mitä tapahtuu jos kofeiinin juomisen lopettaa kuin seinään?

Ainakin seuraavaa:

1. Laihdut

Kahvia harvoin juodaan täysin mustana, vaan siihen lisätään tilkka maitoa ja sokeria. Näiden lisukkeiden kanssa kahvi voi helposti muuttua todelliseksi kaloripommiksi – energiaa voi olla jopa 200 kcal per kupillinen. Ei siis ihme että moni kahvin jättänyt laihtuu.

2.  …tai lihot

Jos kuitenkin olet juonut kahvisi mustana – ilman sokeria, maitoa tai mitään muutakaan ylimääräistä – niin saatat hyvinkin lihoa kahvittelun jätettyäsi. Mustana juotu kahvi nimittäin sisältää ”negatiivisia kaloreita” siinä mielessä, että kahvi nopeuttaa hieman aineenvaihduntaa. Musta kahvi itsessään ei sisällä käytännössä lainkaan kaloreita. Kahvi myös ehkäisee näläntunnetta ja nopeuttaa suolen toimintaa.

3. Nukut paremmin ja energiatasosi on korkeampi

Erään tutkimuksen mukaan useimmat kahvinjuojat kärsivät eräänlaisesta kofeiininoidankehästä: Jo kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa juotu kahvi häiritsee unta, minkä seurauksena unen laatu kärsii. Tästä syystä moni kahvinjuoja herää huonosti nukkuneena ja kärttyisänä. Ratkaisu ongelmaan on tietenkin aamukahvi, joka kuitenkin vain vahvistaa kofeiininoidankehää.

4. Tunnet olosi rauhallisemmaksi

Kahvi stimuloi kehossa stressihormoni adrenaliinin tuotantoa. Tämän seurauksena kehosi on kahvittelun jälkeen eräänlaisessa ”taistele tai pakene” -tilassa ja verenpaineesi on korkealla. Kun jätät kahvin, olosi on rauhallisempi.

5. Urheilutuloksesi saattavat huonontua

Kofeiinin stimuloivilla vaikutuksilla voi kuitenkin olla positiivisiakin puolia, etenkin jos harrastat kovatahtista urheilua. Kofeiinin on nimittäin todettu parantavan nopeita ja räjähtävää voimaa vaativia urheilusuorituksia.

6. Sinulta jää antioksidantteja saamatta

Kahvi valmistetaan kahvipavuista, jotka ovat itseasiassa kahvimarjan siemeniä. Kahvimarja sattuu olemaan erittäin antioksidanttipitoinen marja – jopa siinä määrin että erään tutkimuksen mukaan kahvi on amerikkalaisten merkittävin andioksidantin lähde. American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan päivittäinen kahvittelu laskee sydäntautikuolleisuuden riskiä jopa 21 %.

Katso myös:

Lisää kahviasiaa

Lähde: Womens Health