Moni joutuu heräämään keskellä yötä käydäkseen vessassa kovan pissahädän vuoksi – ja sänkyyn palatessa uni ei enää tunnu maistuvan.

Osa ihmisistä joutuu käymään vessassa jopa useampia kertoja yön aikana ja tämä voi tietenkin vaikuttaa suuresti seuraavan päivän vireystilaan. Ongelma voi johtua monista eri tekijöistä.

Minulla ei ollut kuitenkaan mitään hajua siitä, että syy yölliseen pissahätään saattaa löytyä ruokavaliosta. Japanilaisen tutkimuksen mukaan ruokavalio vaikuttaa rakon toimintaan öisin.

Ongelmaa, jossa ihminen herää useita kertoja öisin käydäkseen pissalla kutsutaan nokturiaksi. Nokturian yleisyys kasvaa vanhempien ikäluokkien keskuudessa.

Muun muassa diabetes, yliaktiivinen rakko ja jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa nokturiaa – tai sitten vain se, että juot liikaa vettä tai teetä ennen nukkumaanmenoa.

Nagasakin yliopistossa tehty tutkimus paljasti kuitenkin että syy voi löytyä ruokavaliosta – tarkemmin ottaen suolasta.

Toilet paper on the table

Suola aiheuttaa yöllisen pissahädän

Tutkijat epäilivät että suola voisi aiheuttaa pissahätää, jonka vuoksi he tekivät tutkimuksen. Tutkimukseen osallistui 223 henkilöä, joita pyydettiin vähentämään suolan määrää noin 20 prosentilla samaan aikaan, kun tutkijat mittasivat tuloksia.

Kävi ilmi että vessassa käyntien määrä laski tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden keskuudessa 2,3 kerrasta / yö vain 1,4 kertaan / yö.

Tutkimuksen aikana 98 ihmistä pyydettiin lisäämään suolan määrää ruokavaliossa ja tulokset olivat päinvastaiset. Suolaa ruokavaliossa lisänneiden henkilöiden vessassa käyntien määrä kasvoi 2,3 kerrasta 2,7 kertaan.

Salt cellars two pieces of glass with salt

Tutkimus osoitti että pieni muutos ruokavaliossa ja suolan määrässä voi vaikuttaa ongelmaan merkittävästi.

”Nokturia on suuri ongelma monille ihmisille, erityisesti vanhemmille henkilöille”, Matsuo Tomohiro kertoo Telegraph-uutisille ja jatkaa:

”Tulokset osoittavat että pieni muutos voi vaikuttaa suuresti monien ihmisten elämänlaatuun.”

Ripe bananas and a sliced

Suolan vähentäminen on helppoa

Ja parasta kaikesta – suolan vähentäminen on todella helppoa.

Suolan voi osittain korvata valkosipulilla ja inkiväärillä. Suolan vähentämisen yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota kaliumiin, jota saa myös banaaneista, pavuista, jogurtista ja perunoista.

Jokaisen kannattaa kuitenkin keskustella lääkärin kanssa ennen kuin suurempia muutoksia ruokavaliossa.

White toilet bowl in a bathroom

Tunnen muutaman vanhemman sukulaisen, joilla on ollut ongelmia yöllisen pissahädän kanssa. On kuitenkin ilahduttavaa kuulla että näin yksinkertainen muutos ruokavaliossa voi parantaa joiden ihmisten elämänlaatua suuresti!

Jaa vinkki Facebookissa ja ystäväsi kiittävät sinua!

Lähde: newsner.com