Tiesitkö näitä pakastukseen ja sulatukseen liittyviä vinkkejä?

Alla olevilla neuvoilla säästät aikaa ja rahaa:

1. Pakasta tuoreet marjat uunipellillä

Asettele tuoreet marjat tasaiseksi kerrokseksi uunipellille ja aseta pelti pakastimen pohjalle. Näin saavutat kaksi merkittävää etua: Marjat pakastuvat nopeasti, jolloin niiden solurakenne ja maku pysyvät parempana. Niistä ei myöskään tule yhtä isoa klimppiä, vaan ne pysyvät pussitettuinakin erillään.

2. Viilennä pakastettavat ruoat ennen pakastimeen laittamista

Älä heitä pakastimeen tuoretta ruokaa kun se on vielä kuumaa. Kuuma ruoka aiheuttaa kosteuden muodostumista pakastimeen, minkä vuoksi joudut pian sulattamaan koko arkun. Anna siis ruoan jäähtyä ensin vähintään huoneenlämpöiseksi – mielellään jääkaappikylmäksi.

3. Suosi pieniä pusseja ja rasioita

Ruokaa kannattaa pakastaa pienissä pakkauksissa, ei suurissa erissä. Ruoka jäätyy näin nopeammin, ja maistuu paremmalta sulatettuna. Ruokaa on myös kätevämpi ottaa pakastimesta ja käyttää yksittäisiinkin annoksiin, kun se on pieninä paloina pakastettu.

4. Tuliko maitoa ostettua liikaa?

Ostitteko liikaa maitoa juuri ennen lomamatkaa? Simppeli ratkaisu on laittaa maitopurkit pakastimeen. Ne säilyvät siellä hyvänä muutaman kuukauden. Kaada kuitenkin täydestä maitopurkista ensin hieman pois – maito laajenee jäätyessään, joten avaamaton maitopurkki voi revetä pakastimessa.

5. Jätä mahdollisimman vähän ilmaa pakkauksiin

Mitä vähemmän ilmaa pakastepakkauksissa on, sitä pienempään tilaan ne menevät ja sitä parempina ruoat pysyvät. Saat tehtyä uudelleensuljettavista muovipusseista vakuumipakkauksia pillin avulla: Livauta pilli pussin suulle, sulje pussi pillin kohtaa lukuunottamatta ja ime ilma pois. Vedä pilli pois ja sulje pussi.

6. Merkkaa aina pakastamasi ruoat

Pakasteruokien merkkaaminen tarroin ja tussein voi tuntua turhalta, mutta usko pois: Työ on vaivan väärti siinä vaiheessa kun kaivelet pakastinta ja ihmettelet mitä kaikkea siellä on.

7. Älä heitä pekonirasvaa hukkaan – pakasta se!

Kaada pekonirasva jääpalamuottiin, muotti pakastapussiin ja pakasta se. Voit käyttää rasvakuutioita omelettien paistamiseen tai vaikka lämmitettynä salaatin päälle! Katso täältä lisää pekoni-inspiraatiota.

8. Jos sähköt katkeavat…

Ei kannata avata pakastinta, koska tällöin vain nopeutat sen sulamista oleellisesti. Pidä pakastin suljettuna sähkökatkojen aikana. Pakasteet säilyvät jäisinä hyvinkin 24 tuntia.

9. Tee tämä jos pakastat jauhelihaa

Jauheliha kannattaa pakastaa näin: Laita jauheliha uudelleensuljettavaan muovipussiin ja kauli se lättänäksi. Näin saat ilmat ulos pussista ja lihan pieneen tilaan, jossa se myös pakastuu ja sulaa nopeammin. Ota syömäpuikko ja painele lihaan ”urat”, niin että voit helposti katkaista lihasta palasia kuin suklaalevystä. Katso täältä video aiheesta.

 

Katso myös:

Lisää keittiöniksejä

 

Lähteet: RD, AllRecipes, BBCGoofFood