Ruoasta saa maistuvampaa muutamilla simppeleillä nikseillä.

Tässä niistä yhdeksän.

1. Pilko sipuli ja valkosipuli vasta ruoanlaiton lopuksi

Jos pilkot sipulin heti ruoanlaiton alkuvaiheessa, niin sipuli ehtii kerryttää itseensä voimakkaasti haisevia yhdisteitä. Jätä siis pilkkominen aivan ruoanlaiton loppuvaiheisiin.

2. Älä poista tomaattien siemeniä

Tomaatin siementen ympärillä oleva aines sisältää suurimman osan makuaromeista, joten sitä ei kannata turhaan poistaa – ellei reseptissä erityisesti kehoiteta tekemään niin esimerkiksi liiallisen nestepitoisuuden välttämiseksi.

3. Huolehdi että käyttämäsi rasvat eivät härskiinny

Auringonvalo ja happi ovat pahimmat rasvan viholliset. Pidä siis voi, kasvirasvat ja paljon rasvoja sisältävät siemenet ja pähkinät pimeässä ja ilmatiiviisti pakattuina.

4. Anna pannun lämmetä tulikuumaksi ennen kuin nakkaat pihvin sille

Jos haluat rapean pinnan paistamiisi pihveihin tai kasviksiin, niin sinun on maltettava kunnes pannu on sihisevän kuuma. Testaa sen kuumuus pudottamalla pisara rasvaa pinnalle – jos se alkaa välittömästi sihistä, on pannu riittävän kuuma.

5. Mausta myös sokerilla

Lihan ja kasvisten päälle kannattaa ripotella suolan lisäksi myös hieman sokeria – näin paistettava ruoka ruskistuu kunnolla ja maut tulevat paremmin esiin.

6. Paista kuivamausteet rasvassa

Saat kuivamausteiden aromit paremmin esiin kun paistat niitä voissa muutaman minuutin ajan ennen kuin lisäät ne ruokaan.

7. Älä ota leipää uunista ennen kuin se on kullanruskea

Leivät, piirakat ja muut leivonnaiset ovat parhaimmillaan kun ne saavat uunissa kullanruskean kuoren. Malta siis mielesi äläkä ota niitä uunista ulos ennen kuin näet niiden olevan pinnaltaan rapsakan ruskeita.

8. Lisää umamia soijakastikkeen tai anjoviksen muodossa

Umami tarkoittaa lihaisaa, miellyttävää makua jota on erityisen paljon mm. soijakastikkeessa ja anjoviksissa. Kokeile siis lisätä näitä kahta (tai toista niistä) suolaisen ruoan kyytipojaksi.

9. Lisää kovat maustekasvit alussa, pehmeät vasta lopussa

”Kovat” ja usein kuivattuna käytetyt mausteet kuten timjami, rosmariini ja oregano ovat parhaimmillaan kun lisäät ne ruokaan jo ruoanlaiton alkuvaiheessa – näin ne ehtivät vapauttaa runsaasti aromeja ruokaan kypsymisen aikana.

Pehmeät mausteet kuten persilja ja basilika pääsevät puolestaan parhaiten oikeuksiinsa kun lisäät ne ruokaan vasta aivan lopuksi.

 

Katso myös:

Lisää keittiöniksejä

Lähde: LifeHacker

Kommentit

kommenttia