Pidätkö sinä kalaruoista?

BuzzFeed listasi muutamia faktoja, jotka saattavat aiheuttaa kylmiä väreitä kalaruoan ystävissä. Suomennokset alla.

Huolestuttavia faktoja kalaruoista:

  1. EU testaa n. 50% EU:n alueelle tuoduista merenelävistä. USA:ssa luku on vain 2%, joten kannattaa sinne päin matkatessa olla tarkkana.
  2. 84 prosenttia maailman merenelävistä kantaa kehossaan niin paljon elohopeaa, että niitä on turvallista syödä vain kerran kuussa.
  3. Mitä korkeammalla ravintoketjussa merenelävä on, sitä enemmän sen kehoon kertyy elohopeaa. Esimerkiksi valkotonnikalaa ei tarvitse syödä kuin 70 grammaa päivässä, jonka jälkeen päivän turvallisena pidetty elohopea-annos on täynnä.
  4. Kalalajien sotkeminen toisiinsa on yleistä mm. sushipaikoissa. Esimerkiksi valkotonnikalana voidaan myydä escolaria, kalaa joka voi aiheuttaa anaalivuotoja.
  5. Aasiassa viljellyille katkaravuille syötetään yleisesti antibiootteja, mikä johtaa antibioottiresistenttien bakteerikantojen syntyyn. Näitä bakteereja syömme, jos siis syömme aasialaisia katkarapuja.
  6. Tilapia -nimisille kaloille syötetään yleisesti karjan jätettä.
  7. 40 % kalastetuista merenelävistä ovat ns. sivusaalista, eli vahingossa verkkoihin tarttuneita eläimiä. Näitä ovat mm. merilinnut, hait, merikilpikonnat ja delfiinit. Harva verkkoihin tarttuneista eläimistä selviää.

Katso video jutun yllä!

Lähde: BuzzFeed

Katso myös:

Lisää ruoka-aiheisia BuzzFeed-videoita

Lisää sushijuttuja

Kommentit

kommenttia