Puhutko sinä lapsellesi alkoholista? Jos, niin miten?

Nuorten sukupolvien alkoholinkäytöstä on kirjoitettu viimeaikoina paljon hyvää: alkoholi ja humalahakuinen juominen eivät ole enää niin muodikkaita ilmiöitä kuin mitä ne vanhemmille sukupolville olivat.

Ongelma on kuitenkin edelleen olemassa, ja vanhempien haluttomuus kohdata mahdollisia alkoholiin liittyviä ongelmia voi pahentaa sitä. Tässä kuusi vinkkiä miten vanhempien kannattaa lastensa kanssa alkoholista puhua. Vinkit perustuvat American Academy of Pediatrics -lastenlääkäriyhdistyksen laatimaan raporttiin.

1. Aloita puhuminen ajoissa

Jo yhdeksänvuotiaalle lapselle kannattaa kertoa perusasiat alkoholista ja sen väärinkäytön riskeistä. Tutkimusten mukaan lapset alkavat muodostaa käsityksiä alkoholista noin yhdeksän vuoden iässä. Tuolloin tapahtuvat myös yleensä ensimmäiset alkoholijuomakokeilut.

2. Humalahakuiseen juomiseen ei tule suhtautua välinpitämättömästi

Ei ole ihan sama jos lapsesi makaa usein sunnuntaina krapulassa huoneessaan. Lääkäri Lorena Siqueira muistuttaa LiveScience-lehden haastattelussa, että alkoholi on myrkky joka voi mm. hidastaa aivojen kehittymistä ja olla väärin käytettynä jopa tappavaa. Koska alkoholi on laillista niin sen vaikutuksia vähätellään, Siqueira toteaa.

3. Puhu alkoholista – mieluummin paljon kuin vähän

Lapset näkevät alkoholia ja alkoholinkäyttöä nykyään joka puolella, joten on parempi että vanhempana otat myös kantaa aiheeseen etkä jätä asiasta tiedottamista mainosmiesten tai toisten lasten tehtäväksi. Tällöin lapsesi oppii ymmärtämään alkoholin käytön haittapuolia paremmin.

4. Ole itse hyvänä esimerkkinä alkoholinkäytöstä

Viinilasillinen ruoan kanssa on silloin tällöin ok, mutta sinun ei tulisi koskaan esiintyä humalapäissäsi lastesi nähden. Esimerkkinä oleminen ei ole paras tapa opettaa lasta, se on ainoa tapa.

5. Älä puhu alkoholista kuin se olisi stressilääke

Moni saapuu töistä kotiin oluenkuva silmissä kiiluen. Älä kuitenkaan sano lastesi kuullen tarvitsevasi äkkiä olutta – ellet halua opettaa lapsellesi että alkoholi on erinomainen stressinpoistaja. Tuskinpa haluat.

6. Älä motkota

Anna lasten kertoa alkoholikommelluksistaan niin ettet kritisoi kärkkäästi. Älä myöskään tunge mukaan terveystarkastajan tai lääkärin vastaanotolle kun lapsesi käy rutiinitarkistuksissa. Näin lapsi saa mahdollisuuden puhua alkoholista ilman pelkoa tuomituksi tulemista.

 

 

alkoholinappi

 

 

Lähde: LiveScience