Joitakin vihanneksia ei kannata syödä raakana.

Yhä useampi ihminen päättää siirtyä kasviruokavalioon, jonka vuoksi vihannesten määrä ruokavaliossa luonnollisesti lisääntyy.

Vihannekset ovat terveellisiä ja ne tarjoavat kehollemme lukuisia elintärkeitä vitamiineja, hivenaineita ja mineraaleja.

Tässä 6 vihannesta, joita sinun ei kuitenkaan tulisi syödä raakana.

art food recipes with vegetables collection

1. Parsakaali

Suurin osa voi syödä ruusu-, parsa- ja kukkakaalia raakana. Osa ihmisistä voi kuitenkin saada niistä ongelmia.

Parsakaali sisältää raffinoosiksi kutsuttua trisakkaridia. Kyseinen sokeri ei imeydy kehoon, mutta paksusuolessa elävät bakteerit pilkkovat sen. Tämä voi aiheuttaa turvotusta ja pahanhajuisia ilmavaivoja.

Voi paahtaa parsakaalit uunissa, jos haluat että vatsasi voi paremmin. Vatsasi on helpompi sulattaa kypsennetty parsakaali.

2. Munakoiso

Munakoiso sisältää solaniinia, joka voi estää kalsiumin imeytymisen. Solaniini voi myös ärsyttää ruoansulatuskanavia.

Suuret solaniinimäärät voivat olla hengenvaarallisia ja aiheuttaa mahakipua, ripulia, kramppeja, päänsärkyä, pahoinvoitia sekä huimausta.

Jos syöt raakaa munakoisoa ja kärsit oheisista oireita, tulisi sinun olla välittömästi yhteydessä lääkäriin. Kypsää munakoisoa voi kuitenkin syödä turvallisin mielin.

3. Raparperi

Olet ehkä kuullut, että raaka raparperi voi olla myrkyllistä.

Raparperin lehdet ovat kuitenkin ainoa asia, jota sinun tulisi välttää. Lehdet sisältävät suuria määriä oksaalihappoa, joka voi vahingoittaa kehoasi. Joten älä syö liikaa raparperia!

4. Peruna

Raaka peruna ei ole tavallisesti myrkyllistä, mutta auringolle altistuneet raa’at perunat voivat olla. Tuolloin vihertäväksi muuttuneet perunat voivat sisältää suuria määriä solaniinia.

Munuaisesi pilkkovat solaniinin, jonka seurauksena virtsasi muuttuu punaruskeaksi.

5. Punaiset kidneypavut

Jos söisit punaisia kidneypapuja suoraan puskasta, ne eivät pelkästään maistuisi hirveältä – alkaisit voimaan pahoin, oksennella, vatsasi kramppaisi ja menisi sekaisin.

Punaiset pavut sisältävät lektiini -nimistä myrkkyä. Jos haluat olla turvassa, tulisi sinun liottaa papuja vähintään 5 tunnin ajan ennen kuin keität ne!

6. Tomaatti

Kehosi pystyy imemään lykopeenin vain kypsennetyistä tomaateista, Cornellin yliopiston tutkimus osoittaa. Yliopisto mittasi lykopeenin imeytymisen, kun tomaatin lämpötilaa kasvatettiin.

Tomaatteja kuumennettiin 2 minuutin, 15 minuutin ja 30 minuutin ajan. Tomaatin ravintoarvot kasvoivat sitä mukaa, kun vihannesta lämmitettiin.

Lykopeenin on todettu ehkäisevän syöpää sekä sydän- ja verisuonitauteja. Joten miksi et kypsentäisi tomaatteja sen sijaan että syöt niitä raakoina?

Opitko jotain uutta? En aikaisemmin tiennyt että kypsennetyt tomaatit ovat terveellisempiä kuin raa’at.

Jaa vinkit Facebookissa, jotta ystäväsi voivat paremmin!