Rosolli jää usein joulupöydässä muiden herkkujen varjoon, mutta aivan suotta: Kyseessä on nimittäin todellinen terveyspommi. Erityisen terveellisen rosollista tekee sormet punaiseksi värjäävä juures eli punajuuri.

Tässä viisi syytä syödä rosollia:

 

1. Runsaasti tärkeitä hivenaineita ja vitamiineja

  • Magnesiumia, kaliumia, kuitua, rautaa, A-, B- ja C-vitamiinia, beetakaroteenia, foolihappoa… tässä vain pieni osa kaikista hivenaineista joita punajuuri tarjoaa. Erityisesti raskaanaolevien kannattaa syödä punajuurta: Sen sisältämä B-vitamiini ja rauta ovat tärkeitä lapsen kehitykselle.

 

2. Piristää mieltä

  • Punajuuri sisältää betaiinia ja tryptofaania, jotka molemmat auttavat pitämään mielen virkeänä keskellä pimeää talvea. Betaiini on itseasiassa niin vahva piriste, että sitä käytetään masennuslääkkeiden ainesosana.

 

3. Vipinää vällyjen väliin

  • Punajuuri sisältää paljon booria, alkuainetta joka stimuloi sukupuolihormonien tuotantoa. Jo antiikin roomalaiset käyttivät punajuurta makuuhuonepuuhiensa piristämiseen, kauan ennen sinisen pillerin keksimistä.

 

4. Alentaa verenpainetta

  • Jos kärsit korkeasta verenpaineesta, niin rosollia kannattaa tankata reilusti. Punajuuri nimittäin sisältää betaiinia ja folaattia, jotka yhdessä auttavat alentamaan veren homokysteiinipitoisuutta, mikä puolestaan auttaa myös verenpaineen alentamisessa.

 

5. Ehkäisee jopa syöpää?

  • Punajuuri saa värinsä betalaiinista, jonka on laboratoriotesteissä todettu jopa ehkäisevän syöpää. Punajuuren antioksidantit myös korjaavat vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita ja ehkäisevät ikääntymisen merkkejä.

 

Ei siis muuta kuin rosollia poskeen! Katso myös mitä kaikkea muuta punajuuresta voi valmistaa.

 

 

Katso myös: Lisää jouluherkkuja

Lähde: Full Circle / Mens Health

Kuva: Miia Ranta

Kommentit

kommenttia