Tiesitkö, että nykyiset tiskikoneet on suunniteltu pesemään astiat huuhtelemattomina?

Kuitenkin edelleen jopa 95 % suomalaisista huuhtelee astiat ennen niiden laittamista tiskikoneeseen. Tässä viisi syytä miksi astioiden esihuuhteleminen on turhaa ja jopa haitallista.

Älä huuhtele astioita näistä syistä:

1. Säästät vettä

Tiskikoneet tekevät huuhtelun joka tapauksessa, joten tuhlaat vain vettä jos peset astiat kraanan alla. Juoksevan veden alla huuhtelemiseen tuhrautuu lisäksi paljon enemmän vettä kuin tiskikoneen tarkasti optimoidussa huuhteluohjelmassa.

2. Säästät energiaa ja rahaa

Veden lämmittäminen vie energiaa. Koska astioiden kaksinkertainen huuhteleminen vie vähintään kaksinkertaisesti energiaa, säästät energiaa (ja rahaasi) kun jätät turhan esihuuhtelemisen pois.

3. Säästät aikaasi

Astioiden esihuuhteleminen kraanan alla on ajan tuhlaamista, ellet sitten satu siitä erityisesti pitämään.

4. Ammattilaisetkaan eivät huuhtele käsin

Helsingin Sanomat haastatteli Gigantin tuotepäällikkö Sami Viitasta ja Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkkua. Molemmat keittiölaitteiden ammattilaiset olivat samaa mieltä: astioiden huuhtelu ennen astianpesukoneeseen laittamista on turhaa ja jopa haitallista.

5. Moderni tiskikone on älykkäämpi kuin sinä

…ainakin huuhtelun suhteen. Se nimittäin osaa tulkita huuhteluveden laadusta miten likaisia tiskit ovat. Tämän tiedon avulla kone säätelee huuhtelun määrää ja laatua.

Muista kuitenkin pari poikkeusta: isot ruoantähteet kannattaa kaapia biojätteeseen ja pohjaanpalanut puuro jynssätä pois. Muuten huuhtelutyö kannattaa jättää tiskikoneen hoidettavaksi.

 

Katso myös:

Lisää näppäriä keittiöniksejä

Lähde: HS