Suolisto pysyy terveenä kun muistaa syödä terveellisesti ja säännöllisesti.

Tässä viisi ruokaryhmää joiden saanti kannattaa varmistaa terveen suoliston ylläpitämiseksi (tai ärtyneen suolen parantamiseksi).

1. Syö mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa

Kebab, hampurilaiset, ranskanperunat, perunalastut, makkarat… kaikki nämä ja monet muut pitkälle prosessoidut ruoat ovat pitkässä juoksussa myrkyllisiä suolistollesi. Pitäydy sellaisissa ruoissa jotka tunnistaa ruoaksi ja jätä prosessoitu moska pois.

2. Syö fermentoituja ruokia

Fermentoidut eli käymisteitse valmistetut ruoat ovat hyviä suolistolle, koska ne sisältävät maitohappobakteereja ja runsaasti vitamiineja. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi hapankaali, kreikkalaistyyppinen jogurtti, kimchi ja kefir (klikkaa kunkin ruoan nimeä niin näet reseptejä!)

3. Syö prebiootteja

Prebiootit ovat ruokia jotka edistävät valikoivasti hyvien bakteerikantojen kasvua suolistossa. Hyviä prebiootteja ovat mm. artisokka, sipuli, valkosipuli, selleri, banaani ja päärynä.

4. Syö antioksidanttipitoisia ruokia

Näitä ovat esimerkiksi pähkinät, jyvät, oliiviöljy, kahvi, tumma suklaa ja punaviini (kohtuudella nautittuna)

5. Ota probiootteja pillereinä, jos…

…olet hiljattain ollut antibioottikuurilla. Antibioottikuurit vievät mennessään kaikki bakteerit – niin hyvät kuin huonotkin – joten suolisto tarvitsee välittömästi hyviä bakteereja tilalle. Tehokkain tapa palauttaa hyvä bakteerikanta on pillereiden avulla.

 

terveysnappi

Lähde: Telegraph