Suomessa elintarvikehygienia on maailman kärkitasoa.

Tästä syystä ulkomailla käydessä saattaa tuntua joskus epäilyttävältä syödä paikallisia ruokia, joita valmistetaan usein varsin vapaamuotoisin menetelmin. Ei ole kuitenkaan syytä olla kokeilematta paikallisiakaan erikoisuuksia, kunhan pitää maalaisjärjen mukana.

Kiinnitä näihin asioihin huomiota niin minimoit mahatautiriskisi.

1. Siisteys ja hygienia

Käsitelläänkö lihaa ja kasviksia samoilla välineillä? Ovatko lautaset ja tiskit hujan hajan ruoanlaittopisteen ympärillä? Koskettelevatko kokit ruokia paljain käsin? Jos havaitset huonoa hygieniaa ja epäsiisteyttä, jätä ravintola tai myyntikoju väliin.

2. Suosi kypsennettyjä ruokia

Vatsataudin saa helpoiten salaateista ja salaatinkastikkeista. Salaatti pestään usein paikallisella kraanavedellä, mikä lisää monissa maissa mahatautibakteerien leviämisen todennäköisyyttä. Vältyt riskiltä kun suosit kypsennettyjä ruokia.

3. Syö siellä missä paikallisetkin

Hotellisi lähellä sijaitsevat ravintolat ovat juuri sitä mitä voi olettaakin: Turistirysiä. Saat halvempaa, aidompaa ja parempaa ruokaa kun lähdet hieman kauemmaksi. Seuraa paikallisia, he kyllä tietävät!

4. Syö samaan aikaan kuin paikallisetkin

Katuruokaa kannattaa syödä lounasaikaan. Miksikö? Siksi, että tällöin ruoka ei ehdi seistä katukeittiön grillissä pitkiä aikoja.

5. Pidä huoli omasta hygieniastasi

Pidä aina mukanasi käsidesiä ja desinfioi kätesi ennen ja jälkeen ruokailujen.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Makuja