Tiesitkö tätä merkinnöistä?

Suomessa elintarvikkeisiin merkitaan pääsääntöisesti joko viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päivämäärä. Parasta ennen -päivämäärään voi suhtautua eräänlaisena suosituksena – esimerkiksi maitoa voi käyttää kahviin useitakin päiviä parasta ennen -päivän jälkeen, kunhan maito ei näytä tai haise härskiintyneeltä. Viimeiseen käyttöpäivään on sen sijaan suhtauduttava vakavammin, etenkin seuraavien ruokien suhteen.

Tiedä ainakin nämä:

1. Vihreät salaattisekoitukset muovikääreissä

Valmissalaattisekoitukset pahenevat nopeasti pussin avaamisen jälkeen, eikä salaatinlehtien peseminen välttämättä puhdista kaikkia bakteereja. Heitä siis pois vanhentunut salaattisekoitus.

2. Punainen liha

Lihaan voi muodostua listeria-bakteeria, joka voi olla jopa hengenvaarallinen etenkin lapsille ja vanhuksille. Heitä pois kaikki viimeisen käyttöpäivänsä ylittäneet lihat. Etenkin jauheliha menee huonoksi nopeasti.

3. Pehmeät juustot

Feta, brie, mozzarella ja muut pehmeät juustot voivat herkästi muuttua todellisiksi bakteeripesiksi. Jos juustossa näkyy pilaantumisen merkkejä, on koko juusto syytä heittää biojätteeseen. Pelkän pilaantuneen osan poistaminen ei riitä, koska bakteerikasvustoa on siinä vaiheessa jo koko juustossa.

4. Kana

Kanan– ja broilerinlihaan pätee sama kuin punaiseenkin lihaan: heitä pois viimeisen käyttöpäivän umpeuduttua. Muista myös mitä tahansa raakaa lihaa käsitellessäsi käyttää erillistä veistä ja leikkuulautaa, näin mahdolliset bakteerit eivät pääse siirtymään tuoreena tarjoiltaviin ruokiin, kuten salaattiin.

 

Lähde: Makuja