Ennusteiden mukaan meitä ihmisiä on tämän vuosisadan loppuun mennessä 11 miljardia.

Jo nykyisen seitsemän miljardin ihmisen ruokkimisessa on rasitetta maapallon luonnonvaroille kerrakseen. Koska monissa maissa kulutetaan luonnonvaroja jo nyt reilusti maapallon kantokykyä enemmän, on  syytä tehdä jotain.

Yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasujen päästäjistä on lihantuotanto. Länsimaissa naudanliha on yksi tavallisimmista elintarvikkeista, ja nyt sen makuun ovat pääsemässä myös kehittyvien maiden miljardiväestöt. On selvää, että maapallon luonnonvarat eivät riitä tarjoamaan kaikille asukkaille länsimaista ruokavaliota.

Hyönteisten syömisen lisääminen on ilmeinen ratkaisu ongelmaan. Tässä kolme syytä miksi jokaisen tulisi ottaa hyönteisiä lautaselleen.

1. Hyönteiset ovat terveellisempää kuin liha

Syömäkelpoisia hyönteisiä on olemassa tuhansia eri lajeja. Monissa niistä on runsaasti proteiinia, kuitua, kalsiumia, kuitua ja muita tärkeitä ravintoaineita. Heinäsirkka-annoksessa on karkeasti arvioiden yhtä paljon proteiinia kuin vastaavassa annoksessa naudanlihapihviä. Heinäsirkka-annoksessa on kuitenkin paljon vähemmän rasvaa ja kaloreita kuin vastaavan kokoisessa pihvissä.

2. Hyönteisten kasvattaminen on halpaa tai jopa ilmaista

Hyönteisten kasvattaminen ei vaadi valtavia investointeja, joten se voisi tuoda työtä maailman köyhimpiin kolkkiin.

3. Hyönteisten kasvatus on paljon ekologisempaa kuin karjankasvatus

Lähes viideosa kaikista maailman kasvihuonepäästöistä johtuu karjankasvatuksesta. Hyönteisten kasvatuksesta aiheutuu merkittävästi vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä. Myös viljelysmaan ja veden tarve on oleellisesti pienempi.

Miksi länsimaissa ei kuitenkaan syödä hyönteisiä? Tämä voi johtua yksinkertaisesti siitä, että liian monet pitävät ajatusta ötököiden syömisestä inhottavana. Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla se, että hyönteisistä jauhettaisiin proteiiniajauhoa, jota voitaisiin lisätä tutumpiin kasvisruokiin.

Katso video yllä

 

Oletko sinä syönyt hyönteisiä? Mitä olet asiasta mieltä? Kommentoi!

 

Katso myös:

Kasvisruokareseptejä

Lähde: The Economist

 


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

kommenttia