Pyritkö laihduttamaan vähärasvaisen dieetin avulla?

Ei ehkä kannattaisi – ainakin jos on uskominen Harvardin yliopistossa julkaistua tutkimusta. Tutkimuksen mukaan vähärasvaiset dieetit toimivat huonommin kuin vastaavat, enemmän rasvoja sisältävät dieetit.

Tutkimuksessa vertailtiin 53 aiemmin suoritettua tutkimusta ja koetta, joissa oli vertailtu miten vähärasvainen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio toimivat laihduttamisessa. Tutkijat havaitsivat, että enemmän rasvoja sisältäviä dieettejä noudattaneet koehenkilöt olivat laihtuneet keskimäärin yli kilon enemmän kuin vähärasvaista dieettiä noudattaneet. Rasvapitoisemmin syöneet onnistuivat tutkijoiden mukaan myös pitämään karistetut kilot poissa paremmin.

Tutkimusta johtanut tohtori Deidre Tobias kertoo: ”Vähärasvaisten dieettien etuja on toitotettu jo vuosikymmeniä, mutta silti lihavuusepidemia sen kuin laajenee. Tiesimme että jonkin täytyy olla vialla siinä viestissä jota terveyden asiantuntijat ihmisille välittävät”.

Tobias kertoo yllättyneensä itsekin miten heikosti vähärasvaiset dieetit näyttivät tutkimustulosten valossa toimivan.

Ongelma piilee rasvan laadussa – ja dieeteissä ylipäätään

Tohtori Deidre Tobiaksen mukaan tutkimustulosten valossa näyttää siltä, että ruokavalion vähärasvaisuus on turhaa, ellei peräti vahingollista. Rasvan laadulla on kuitenkin väliä: suositeltavia rasvoja ovat tyydyttymättömät rasvat, joita saa esimerkiksi oliiviöljystä, kalasta ja avokadosta. Vältettäviä rasvoja ovat kovat rasvat ja transrasvat. Pahimpia transrasvan lähteitä ovat perunalastut, ranskanperunat ja keksit.

Miksi vähärasvaiset dieetit sitten eivät toimi? Tobiaksen mukaan kyse saattaa olla siitä että dieetit ylipäätään eivät toimi: niiden noudattaminen vuosi toisensa jälkeen on yksinkertaisesti liian vaativaa useimmille. Siksi ruokavalion tasapainoisuuteen tulisikin kiinnittää huomiota ilman erillisiä laihdutustavoitteita tai kokemusta ruokavalion rajoittavuudesta.

 

laihdutusnappi

 

 

Lähde: Yahoo

Kommentit

kommenttia