Liikalihavuuden syitä selvitettiin.

Tutkijat ovat tilastoja pöyhimällä löytäneet kaksi vahvaa ennustemerkkiä ylipainoisuudelle, joista toinen on erityisen mielenkiintoinen: koehenkilöt olivat sitä lihavampia mitä enemmän he säilyttivät ruokaa näkösällä kodissaan keittiön ulkopuolella.

Tutkimusta vetänyt professori Charles Emery Ohion yliopistosta kertoo, että tutkimustulosten mukaan ruoan sijoittelu ja esillepano kotona näyttää selittävän ylipainoisuutta enemmän kuin aiemmin on tiedetty.

Emeryn mukaan koti olisikin otettava keskiöön mm. ylipainoisuuden torjumiseen keskittyvissä ohjelmissa – viettäväthän ihmiset suurimman osan ajastaan kotonaan. Syömiseen ja ruokailuun liittyvät tavat dominoivat ihmisten arkea kotona, ja siellä niitä on myös helpointa pyrkiä muuttamaan tai kitkeä.

Sipsipussit olohuoneessa ennakoivat lihavuutta? Syy ja seuraus epäselviä

Tutkijat havaitsivat ruoan esillepanon lisäksi muitakin vahvoja korrelaatioita tutkimusaineistossaan. Ylipainoisuus näytti kulkevan käsi kädessä myös alhaisen itsetunnon ja kulutetun roskaruoan määrän kanssa. Tutkijoiden mukaan sekä ylipainoiset että normaalipainoiset käyttivät ruokaan keskimäärin saman verran rahaa, mutta ylipainoisilla painottuivat karkit, snacksit ja roskaruoka terveellisemmän ruoan sijaan.

Kuten monissa tutkimuksissa yleensäkin, myös tässä tutkimuksessa syy ja seuraus jäävät jokseenkin hämäriksi. Tutkimusta vetänyt professori Emery korostaa, ettei ole selvää johtaako ruoan esillepano liikalihavuuteen, vai onko ruoan ilmestyminen muihin huoneisiin seurausta ylipainoisuudesta ja sen muista selittävistä tekijöistä.

Kaikesta huolimatta ja varan vuoksi: Kannattanee säilyttää ruoat pääsääntöisesti keittiön puolella!

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja painonhallintaan liittyviä juttuja

 

 

Lähde: Iltalehti /Ohio State University


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Kommentit

kommenttia