Tutkimus: Nämä ruoat ovat pahinta mitä voit lapsellesi syöttää

Ethän syötä lapsellesi turhaan  ja liikaa näitä ruokia?

Ylipainoisuus on yleistynyt hälyttävällä tavalla etenkin lasten ja nuorten keskuudessa länsimaissa – esimerkiksi Euroopassa jo 40 % lapsista on ylipainoisia. Singaporelaistutkimuksessa selvitettiin mitkä ruoat erityisesti aiheuttavat ylipainoisuutta. Tutkimukseen osallistui 4500 englantilaista lasta, joiden ruokailutottumuksia ja elopainoa tarkkailtiin 1990-luvulla kolmen vuoden ajan.

Seuraavat ruoat olivat erityisen vahvasti yhteydessä lasten ylipainon kehittymiseen:

1. Perunalastut ja ranskikset

Listan kärkeen kiilaavat rasvassa paistetut perunat, joiden popsiminen näytti olevan kaikkein selvimmin yhteydessä ylipainon kertymiseen. Tyydyttyneiden rasvojen ja perunan nopeiden hiilihydraattien yhdistelmä näytti olevan erityisen haitallinen lapsille. Perunalastuissa ja ranskiksissa on paljon energiaa, mutta ne eivät tyydytä nälkää tehokkaasti – tästä syystä moni lapsi (ja aikuinenkin) päätyy popsimaan niitä ylen määrin.

2. Sokeriset limsat

Sokeriset limsat ovat erityisen pahoja lasten terveydelle siksi, että ne ovat erittäin kaloripitoisia mutta eivät tyydytä millään tavoin nälkää. Ne ovat siis ”tyhjiä kaloreita”. Lisäksi ne koukuttavat ja turmelevat hammaskiilteen, mikä ajan myötä aiheuttaa reikiintymistä ja muita ongelmia suun terveydelle.

Tutkijat kehottavat vähentämään kaikkea sokerinkulutusta: Niin karkkien popsimista kuin sokeristen jogurttien syömistä aamupalaksi.

3. Valkoinen vehnäjauho

Prosessoitu, valkoinen vehnäjauho käyttäytyy hyvin samankaltaisesti lapsen kehossa kuin sokeri: Se nostaa verensokerin nopeasti ylös ja romahduttaa sen sitten alas yhtä nopeasti. Se ei myöskään täytä eikä tarjoa lapsen keholle hyödyllisiä hivenaineita. Tutkijat kehottavatkin välttämään kaikkea prosessoitua ruokaa sen sisältämän valkoisen vehnäjauhon, tyydyttyneen rasvan ja sokerin vuoksi.

 

terveysnappi

 

 

Lähde: Independent