Kolme kymmenestä vanhemmasta kertoo olleensa humalassa lastensa edessä – tutkimuksen mukaan tämä saattaa vahingoittaa perheenjäsenten välisiä siteitä ja tehdä lapsista ahdistuneita.

Jopa vanhempien kohtuullinen alkoholin käyttö voi saada lapset tuntemaan häpeää, huolta ja nukkumaanmenoaika voi viivästyä, the Institute of Alcohol Studies kirjoittaa. Tutkimuksen mukaan puolet vanhemmista on ollut tai on usein pienessä humalassa tai hiprakassa lastensa edessä.

alcoholism

Kuinka sinä suhtaudut alkoholinkulutukseen lastesi edessä? 

Tämä on ensimmäinen todiste siitä, että vanhempien alhainen alkoholin kulutus – max 14 annosta viikossa – voi vahingoittaa lapsia. Lapset eivät näe hiprakassa tai humalassa olevaa vanhempaa positiivisena esikuvana, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimustulokset ovat osoittaneet, että vanhempien tulisi tarkkaan harkita alkoholin käyttöä lastensa edessä.

”On huolestuttavaa, että suuri osa vanhemmista kertoo olleensa hiprakassa tai humalassa lastensa edessä. Kaikki vanhemmat haluavat lapsilleen vain parasta, tämä tutkimus on kuitenkin paljastanut heidän tietämättömyytensä”,  Institute of Alcohol Studiesin johtaja, Katherine Brown kirjoittaa.

”Lasillisen viiniä illassa nauttivat vanhemmat ansaitsevat tietää, kuinka tämä vaikuttaa lapsiin ja kuinka negatiivisen vaikutuksen voi minimoida.”

Tutkimuksen mukaan 29% vanhemmista oli sitä mieltä, että vanhemmat voivat olla humalassa lastensa edessä, kunhan tätä ei tapahdu liian usein.

attraktive frau mit einem glas rotwein

Muita havaintoja:

  • 15% lapsista on pyytänyt vanhempia juomaan vähemmän.
  • 16% vanhemmista on tuntenut häpeää alkoholin käytön vuoksi.
  • 12% lapsista kertoo saavansa vähemmän huomiota vanhemman alkoholinkulutuksen vuoksi.
  • 11- ja 12-vuotiaat lapset kuvailivat alkoholia ”vanhempien sokerina” ja kertoivat vanhempien juovan sitä, jotta ”ongelmat ratkeaisivat”.

Mom and son having fun by the lake

”Liian moni vanhempi uskoo, että kohtuullinen alkoholin käyttö ei vaikuta lapsiin lainkaan. Vanhempien tulisi miettiä, kuinka heidän alkoholinkulutus voi vaikuttaa heidän lapsiinsa”, lastensuojeluviraston johtaja Anne Longfield kertoo.

Minusta on huolestuttavaa, kuinka moni vanhempi suhtautuu välinpitämättömästi alkoholinkulutukseen omien lastensa edessä. 

Jokainen lapsi ansaitsee tuntea olonsa turvalliseksi, erityisesti omassa kodissaan! 

Jaa tieto Facebookissa, jotta ihmiset ymmärtävät millaisia vaikutuksia alkoholinkulutuksella voi olla. 

Lähde: theguardian.com