Testaa syötkö ruokaa jossa on vähän ravintoaineita ja haittaa ilmastoa! – Juuri julkaistu selvitys

Tänään on julkaistu selvitys, jossa verrattiin ruuan ilmastovaikutuksia suhteessa ravitsemukseen.

MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC teettivät Envitecpolis Oy:llä kyseisen selvityksen. Vertailu tehtiin hiilidioksidi-ravintoainetiheysindeksin avulla. Mitä pienemmän indeksiluvun ruoka-aine sai, sitä enemmän ruoka-aine sisältää ravintoaineita kasvihuonekaasupäästöihinsä nähden. Selvityksessä selvisi, että kun hiilipäästöt suhteutetaan ruuan sisältämiin ravintoaineisiin, niin erot raaka-aineiden välillä tasoittuvat.

Kuva: Pixabay

Kuka on ruokien suurin pahis?

Valkoinen riisi osoittautui heikoimmaksi ruoka-aineeksi eli sen ilmastopäästöt ovat korkeat ja ravintosisältö heikko. Parhaan tuloksen taas sai lohi.

Riisin ja pastan sijaan kannattaa suosia perunaa, joka pärjäsi selvityksessä hyvin.

Sushiannoksen sijaan kannattaa valita samankokoinen annos broileria, perunamuusia, porkkanaraastetta ja tomaattia, joka voittaa indeksissä reilusti.

MTK:n ruokamarkkina-asiamiehen Heidi Siivosen mukaan selvitys osoittaa, että monipuolisen ja vastuullisen aterian voi koota monella tavalla, kunhan muistaa monipuolisuuden, kohtuuden ja kasvispainotteisuuden. ”Syyllistäminen ruuan ilmastovaikutuksista voi viedä nautinnon ruokahetkistä ja tuoda tilalle ahdistusta.”

Jaa tietoa eteenpäin!


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Lähde Maaseudun tulevaisuus