Vitamiinipillereihin ja ravintolisiin liittyy paljon yleisiä harhaluuloja.

Tässä niistä seitsemän yleisintä.

1. ”Monivitamiinit ovat kaikki samanlaisia, ja muuta ei tarvitakaan”

Monivitamiinivalmisteiden sisältö vaihtelee merkeittäin ja valmistajittain erittäin paljon, eikä mitään lainsäädännöllistä määritelmää ”monivitamiinivalmisteelle” ole. Kannattaa siis tutustua tarkasti kunkin monivitamiinivalmisteen sisältöön, jotta tiedät miten sinun tulisi täydentää vitamiininsaantiasi muiden lisäravinteiden osalta.

2. ”A-vitamiinia syömällä näkö paranee”

Riittävä A-vitamiinin saanti on ehto toimivalle näkökyvylle, mutta suositusten mukaisen määrän ylittävällä A-vitamiiniannostuksella ei ole vaikutusta näkökykykyyn. Vitamiiniosaston sijaan kannattaa siis suunnata optikolle.

3. ”Pillereissä on juuri sitä mitä pilleripurkin kyljessä lukee”

Näin ei valitettavasti ole. Viranomaisilla ei ole aikaa tai resursseja testata kaikkien valmistajien kaikkien tuotantoerien pillereitä laboratoriossa. Varmuudella ei siis voida sanoa, että tietyssä pillerissä on täsmälleen ne ainesosat joita siinä luvataan olevan. Amerikkalaisten, itsenäisten laboratorioiden tekemien testien perusteella vaikuttaa siltä, että vitamiinipillerien todelliset hivenainepitoisuudet heittelevät paljonkin luvatusta.

4. ”C-vitamiini tepsii flunssaan”

Flunssa on virusten aiheuttama tauti, johon C-vitamiinilla ei suoranaisesti ole mitään vaikutusta. C-vitamiinia kannattaa syödä tasaiseen tahtiin, olit sitten flunssan kourissa tai et.

5. ”Vain kalsiumpitoisuudella on merkitystä kalsiumpillereissä”

Kalsiumin imeytymisessä on huomattavia eroja riippuen siitä millaisen pillerin tai millaisten nesteiden kanssa se niellään. Journal of the American Dietetic Association -lehdessä vuonna 2005 julkaistun tutkimuksen mukaan kalsium imeytyy 48 % paremmin appelsiinimehun kautta kuin muilla tutkimuksessa testatuilla tavoilla.

Vinkki: Kysy neuvoa esimerkiksi ravintoterapeutilta ennen kuin ostat kalsium-lisäravinteita, niin saat kalsiumin parhaiten imeytyvässä muodossa.

6. ”D-vitamiinia voi saada helposti yliannostuksen jos juo paljon maitoa”

Vitamiinipillerien kanssa yliannostus voi syntyä, mutta ei maitoa tai lihaa syömällä. Aikuisille suositellaan D-vitamiinia noin 50 mikrogrammaa päivässä. Suurin osa suomalaisista ei saa riittävästi D-vitamiinia talvikautena, joten yleensä ongelma D-vitamiinin osalta on päinvastainen.

7. ”Tutkimukset ovat osoittaneet… – tähän on siis uskominen!”

Monia vitamiini- ja lisäravinnetuotteita markkinoidaan viittamalla useisiin uskottavilta kuulostaviin tutkimuksiin. Tutkimukset voivat ollakin oikeita ja pääosin tieteelliset kriteerit täyttäviä, mutta niissä on usein ongelmansa.

Tutkimuksissa voidaan esimerkiksi havaita, että monivitamiinivalmistetta syöneet koehenkilöt kärsivät muita vähemmän ylipainosta tai sairastuivat harvemmin syöpään. Jos tällaista on todettu niin, asia esitetään tietysti vitamiinipillereitä tukevana faktana myös vitamiinivalmisteen markkinointimateriaaleissa.

Voi kuitenkin olla, että monivitamiinia syövät koehenkilöt ovat eläneet muutenkin terveellisemmin kuin ylipainoiset tai syöpään sairastuneet koehenkilöt. Ei siis kannata purematta niellä vitamiinien tehoa tukevia tutkimustietoväitteitä.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
Vitamiinipitoisia hedelmä– ja kasvisherkkuja

Lähteet: Huffington Post, Ilta-Sanomat