Banaanikärpäset voittavat ”ärsyttävin ötökkä” -kilpailun ylivoimaisesti.

Banaanikärpäset viihtyvät keittiössä, lentelevät ympäriinsä, syövät hedelmiäsi ja lähtevät karkuun kun tulet paikalle. Aluksi niitä on yksi tai kaksi ja muutaman päivän päästä kokonainen parvi, jonka taltuttaminen alkaa muodostua todelliseksi riesaksi.

Banaanikärpäset ilmestyvät hedelmäkulhosi ympärille, mutta mistä ne oikein tulivat? Banaanikärpäset elävät yleensä ulkona, mutta ne tulevat sisälle löytäessään sopivan paikan munien laskemiselle. Niitä voi kuitenkin tulla myös kaupasta ostettujen hedelmien mukana.

Banana on dark ol wooden table

Banaanikärpäset elävät vain muutaman päivän ajan, joten ne ovat todella hanakoita parittelemaan. Naaraat laskevat jopa 500 munaa mihin tahansa ruokaan, jossa on käynnissä käymisreaktio. Tämä tarkoittaa siis kaikkea banaanien ja mädäntyneiden roskien väliltä. Yök! Banaanikärpäset ovat usein ensimmäinen merkki siitä että olet jättänyt hedelmän tai vihanneksen liian pitkäksi aikaa keittiöösi.

common fruit fly or vinegar fly Drosophila melanogaster is a species of fly in the family Drosophilidae. It is pest of fruits and food made from fruit

Ärsyttävästä olemuksestaan huolimatta, banaanikärpäset ovat tärkeitä ympäristölle. Banaanikärpästen toukat syövät mätänevää ainesta, joka voisi muussa tapauksessa houkuttella paikalle vielä ällöttävämpiä tuholaisia, kuten hiiriä tai rottia.

Naaraat laskevat munansa hedelmän kuoren tai muun ruoan alle. Kuoriutumisen jälkeen, banaanikärpästen toukat viettävät 3-4 päivää hedelmän sisällä kunnes ne ovat aikuisia ja valmiita parittelemaan. Banaanikärpäspopulaatio vaihtuukin kokonaan noin 8 päivän välein.

Ei siis ihme että niitä tulee lisää niin kamalan nopeasti!

Hoito ja ehkäisy

Banaanikärpästen karkottaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta se ei ole vaikeaa tai kaipaa edes hyönteismyrkkyä.

  • Poista tai siirrä banaanikärpästen ruoanlähteet jääkaappiin. Muista peittää kypsyvät hedelmät, erityisesti banaanit, persikat ja tomaatit
  • Peitä keittiösi komposti ja roska-astia
  • Tarkista onko perunoiden tai sipulien joukossa mätäneviä yksilöitä
  • Pyyhi keittiössäsi olevat tahrat
  • Huuhdo kierrätettävät pullot, joissa ei ole korkkia. Erityisesti sellaiset, joissa on ollut mehua tai olutta
  • Pidä roska-astiasi puhtaana
  • Sitten on aika tehdä ansa. Käytä banaanikärpäsiä houkuttelevaa ainetta, esimerkiksi omenaviinietikkaa. Kaada neste pullon tai astian sisään, josta kärpäset eivät pääse pakenemaan. Banaanikärpäsiä varten on myös olemassa ansoja, joita saa ostettua kaupoista.
  • Voit välttää banaanikärpästen invaasion pitämällä ansan keittiössäsi ympäri vuoden.

Banaanikärpäset ovat todellinen riesa – tiedät varmasti mitä tarkoitan, jos olet joskus kokenut saman.

Jaa vinkit Facebookissa, jos uskot että niistä voisi olla apua myös muille! 

Lähde: gardeners.com