Kiivin kasvattaminen Suomessa kuulostaa eksoottiselta ajatukselta, mutta se on hauska harrastus ainakin minun mielestäni.

Kiivi kasvaa yllättävän hyvin sisätiloissa ja sille voi rakentaa hauskoja telineitä, joita pitkin kasvi pääsee kiipeämään ja muodostamaan kauniita kokonaisuuksia. Kiivi ei siedä lainkaan kylmää, joten muista pitää huolta ettei se ole talvisin liian lähellä ikkunoita jotka hohtavat kylmää ilmaa.

Parhaaseen lopputulokseen pääset, jos hankit kasvilampun joka tarjoaa kiiville valoa sekä lämpöä pimeinä kuukausina.

Youtube / Rob Backyard Gardenerr

Tässä ohjeet, joilla pääset alkuun:

1. Osta kaupasta kiivi, syö hedelmä mutta säästä siemenet. Saat siemenet itämään, kun laitat ne pussiin jossa on vedellä kasteltua talouspaperia. Istuta siemenet maa-ainekseen, kun ne ovat itäneet.
2. Kiivin siemenet tarvitsevat paljon valoa. Kiivi kasvaa trooppisessa ja kuumilla alueilla, joten muista käyttää lämmintä kasvilamppua. Valoa tulee pitää päällä noin 18 tuntia päivässä, kunnes taimet ovat kasvaneet.
3. Kiivit tarvitsevat runsaasti vettä, mutta samalla vesi ei saa jäädä mullan sekaan. Muista tarkistaa että vesi kulkee ruukun läpi, jotta juuret eivät mätäne.
4. Pidä huoli että maa-aines, johon istutat siemenet sitoo hyvin kosteutta. Lisää sekaan myös perliittiä, jotta multa pysyy ilmavana ja juuret saavat happea.

Rob Backyard Gardenerr kuvasi videon, jossa hän saa kiivit itämään. 

Kiivi kasvaa nopeasti myös sisällä, mutta ainakaan minun kasvini ei ole vielä kukkinut kovista ponnisteluista huolimatta. Toisaalta en alunperin istuttanut kiiviä siksi että saisin satoa, vaan siksi että se kasvaa ja tuo kauniin lisän olohuoneeseeni.

Katso alta, miltä Robin istuttama kiivi näytti 27 kuukautta istuttamisen jälkeen:

Haluaisitko kokeilla tätä? Jaa vinkki ystävillesi, jotka ovat viherpeukaloita!