Rasvamaksa ei ole vain liian paljon alkoholia tai rasvaisia ruokia nauttivien sairaus, vaan se voi kehittyä jopa muutamassa kuukaudessa, jos syö liikaa sokeria. Moni suomalainen nauttii päivässä liikaa sokeria, ja pahin sokerin muoto on sokeriset juomat, kuten limut, mehut ja energiajuomat. Myös terveellisenä pidetty täysmehu kuuluu tähän kategoriaan, vaikka se sisältääkin vain hedelmien omaa sokeria. Juomien sokerit imeytyvät nopeiten ja nostavat näin verensokerin nopeasti korkealle. Korkea verensokeri puolestaan aiheuttaa rasvamaksaa.

Mikä on sopiva määrä sokeria?

Ravintosuosistuksen mukaan sokeria saa olla korkeintaan 10% kokonaisenergian saannista. Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus on puolet pienempi, vain alle 5 prosenttia.

Henkilö jonka keskimääräinen energiantarve on 2 000 kilokaloria suositusten mukainen 10 prosentin enimmäismäärä tarkoittaa noin 50 grammaa sokeria päivässä. Tämä määrä täyttyy jo aamiaisella, mikäli nauttii aamupalaksi makeutettua jugurttia, muromysliä ja lasin tuoremehua.

Miten vähentää sokeria?

Ensiksi kannattaa jättää ruokavaliosta kaikki sellaiset tuotteet pois, jotka sisältävät piilosokereita. Jokainen ymmärtää, että pullassa ja karkissa on paljon sokeria, mutta sokeria on reiluja määriä myös muissa terveelliseksikin mielletyissä elintarvikkeissa. Esimerkiksi maustetut jogurtit, myslit ja murot ovat yleensä hyvin sokeripitoisia. Sokeria on myös monissa valmiskastikkeissa ja -ruoissa.

Ensimmäisenä kannattaa siis jättää kaikki sokeroidut juomat pois, sen jälkeen siirtyä tutkimaan päivittäin käytössä olevien elintarvikkeiden tuoteselosteiden sokeripitoisuuksia. Säännöllinen ateriarytmi pitää nälän loitolla ja sokerinhimon kurissa.

Herkkuhetket kuuluvat elämään, joten ehdottomaan herkkulakkoon ei kannata ryhtyä. Nimittäin totaalikieltäytymisestä seuraa yleensä vielä kovempi sokerin himo, joka johtaa helpommin ylilyönteihin.

Lähde: IS.fi

Kuva Edward Lich Pixabaystä