Vielä on kuukausia aikaa siihen, kun olet nauttimassa grilliruoasta yhdessä perheesi kanssa, mutta kärpäset häiritsevät yhteistä hetkeä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö jokaisen tulisi tietää, mitä ruoan päälle laskeutuva kärpänen voi aiheuttaa. Business Insider jakoi videon Twitteriin, jossa painotettiin bakteereja ja epäpuhtauksia jotka vaanivat joka nurkan takana. Business Insiderin mukaan perunasalaattisi, salaatin tai pihvin päälle laskeutunut kärpänen ei ole haitallinen vain kosmeettisessa mielessä.

Business Insiderin Twitteriin jaettu video alkaa yksinkertaisella kysymyksellä: ”Mitä tapahtuu, kun kärpänen laskeutuu ruokaasi?” 

”Kärpäsellä ei ole hampaita. Ne syövät imevät ravintoa kärsänsä avulla. Kun kärpäset laskeutuvat kiinteän ruoan päälle, ne erittävät siihen sylkeä. Kärpästen sylki muuttaa ruoan nestemäiseksi, jonka jälkeen ötökät voivat imeä sen kärsällään.” 

Insider Business

@BusinessInsider
Why you definitely shouldn't eat food once a fly has landed on it

Tämä ei ole kuitenkaan ainoa huolenaihe. Mieti, missä kaikkialla kärpänen on ehtinyt viettää aikaa ennen kuin se saapui annoksesi luokse.

”Kärpäset rakastavat ruokaa, muutakin ruokaa kuin ihmisten ruokaa”, Business Insiderin videolla kerrotaan, jonka jälkeen selitys jatkuu:

”Ne syövät ällöttäviä asioita, kuten ruhoja ja mädäntynyttä lihaa – molemmat voivat sisältää vaarallisia bakteereja. Samat bakteerit voivat kulkea kärpästen mukana.” 

(Tässä vaiheessa on ehkä hyvä mainita että kärpäsillä karvoja ympäri kehoa, joihin tarttuu myös pieniä määriä ruoantähteitä.)

Twitter/ Business Insider

Mieti tätä: kärpänen nauttii aamiaista sinun munakkaan päällä ja sitä ennen se oli ollut roskiksessa syömässä mädäntyneitä ruoantähteitä. Kärpäset ovat aikojen saatossa tartuttaneet ihmisiin yli 65 erilaista tautia, joihin lukeutuu muun muassa koleraa, lavantautia, tuberkuloosia ja lepraa.

Jos kärpänen on laskeutunut lautasellesi ja ollut siinä tovin, niin sen hätistely ei enää auta. 

Tiesitkö että kärpäset ovat vastuussa lukemattomista tartunnoista ja sairauksista? Jaa uutinen Facebookissa, jotta ystäväsi muistavat pitää tämän mielessä!