Hiilihydraatit pannaan ja paino tippuu?

Englantilainen kolmen pienen lapsen äiti Michelle Pyle, 32,  päätti karsia kilojaan karppausdieetin avulla. Pyle siirtyi ruokavaliolle johon kuului tyypillisesti aamiaiseksi munakokkelia, lounaaksi kanasalaattia ja päivälliseksi lihaa tai kalaa paahdettujen kasvisten kera.

Näin siinä kävi:

1. Paino putosi – mutta päänsärky alkoi piinata

Pyle laihtui vajaat kolme kiloa ensimmäisen karppausviikkonsa aikana, mutta tilalle tulivat päänsärkykohtaukset. Pyle kertoo ettei ole millään aiemmilla dieeteillään kokenut niin kovia ja niin usein toistuvia päänsärkykohtauksia.

2. Nälkä oli aina vieraana

Vaikka Pyle söi päivän pääaterioilla kasviksia ja paljon lihaa tai kalaa, hän tunsi olonsa jatkuvasti nälkäiseksi.

3. Univaikeudet piinasivat

Näläntunne ja päänsärkykohtaukset johtivat myös unirytmin heikkenemiseen, mikä puolestaan pahensi päivittäistä oloa ja jaksamista.

Pyle syö nykyään hiilihydraatteja normaaliin tapaan, vaikka kokeekin usein huonoa omaatuntoa korkean hiilihydraattipitoisuuden herkkuja syödessään. Univaikeudet ja päänsärkykohtaukset ovat kuitenkin häipyneet karppauksen lopettamisen jälkeen. Pyle noudattaa personal trainerinsa ohjeistamaan kuntoilukuuria ja painaa nykyään terveet 60 kg.

Pyle suosittelee muita karppausta harkitsevia miettimään tarkasti valintaansa: ”Ylipainoisilla ihmisillä on jo valmiiksi jollain tavalla epäterve suhde ruokaan – miksi lisätä yksi epäterve suhtautumismalli lisää?”

Asiantuntijat: Hiilihydraatit ovat tärkeä osa ruokavaliota

”Hiilareita pidetään nykyään jonkinlaisena paholaisen ruokana, mutta oikeasti ne ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota”, toteaa Daily Mailin haastattelema Helen Bond British Dietetic Association -järjestöstä. ”Hiilihydraatit ovat elimistön nopeasti käytettävissä olevaa polttoainetta, jonka puute voi aikaansaada päänsärkyä, väsymystä ja hidasliikkeisyyttä.”

Bond täsmentää, että on tärkeää tehdä ero yksinkertaisten, prosessoitujen hiilihydraattien ja terveellisten, monimutkaisten hiilihydraattien välillä. Kasviksista ja täysjyvätuotteista saa jälkimmäisenä mainittuja, kun taas mm. valkoinen vehnäjauho koostuu yksinkertaisista hiilihydraateista, joita tulisi pääsäntöisesti välttää.

 

Onko sinulla karppauskokemuksia – hyviä tai huonoja? Kommentoi jutun alla!

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja painonhallintaan liittyviä juttuja

 

Lähde: Daily Mail, Iltalehti

Kommentit

kommenttia