Vältä näitä, jos pystyt.

Lisäaineet ovat nykyisin niin yleisiä, että käytännössä kaikissa prosessoiduissa ruokatuotteissa niitä on. Kaikki lisäaineet eivät kuitenkaan ole yhtä haitallisia – jotkut lisäaineet voivat olla jopa terveydelle hyödyllisiä. Lisäaineiden joukossa on kuitenkin kaksi ainetta joita tulisi erityisesti välttää.

1. Natriumglutamaatti

Aromivahventeena käytetty natriumglutamaatti on siitä ongelmallinen lisäaine, että se ylittää niinsanotun aivoveriesteen. Se siis pääsee ruoansulatuksesta verenkierron kautta aivoihin, eikä sen kaikkia pitkän aikavälin vaikutuksia aivoissa tunneta. Pääsääntöisesti natriumglutamaattia kannattaa siis välttää – tätä mieltä on mm. lääkäri Antti Heikkilä. Heikkilän mukaan natriumglutamaatti on yhteydessä mm. dementian kehittymiseen ja aivosolujen tuhoutumiseen.

Suolalla natriumglutamaattia ei kuitenkaan kannata korvata – se johtaa ojasta allikkoon, koska liiallinen suolankäyttö lisää mm. verenpainetaudin riskiä. Suosi siis ennemmin luonnollisia mausteita ruoanlaitossa ja makujen esiintuomisessa.

2. Nitraatit

Lihojen ja leikkeleiden värjäämisessä käytetyt nitraatit ovat toinen erityisen haitallinen lisäaineryhmä. Nitraatit muuttuvat suolistossa nitrosamiiniksi, jonka on todettu olevan suorassa yhteydessä suolistosyöpien kehitykseen.

Suosi siis makkaroiden ja leikkeleiden sijaan prosessoimatonta, tuoretta lihaa. Punaisen lihan sijaan kannattaa myös suosia monipuolisesti kalaa ja valkoista lihaa. Katso täältä kana– ja kalaherkkuja.


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: MTV


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

kommenttia