Juusto ei ole lainkaan niin epäterveellinen ruoka, kuin mitä moni luulee.

Juustojen syömisen on pitkään uskottu nostavan veren kolesterolitasoa, tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Irlantilaistutkijoiden mukaan ylipainostakaan ei voi syyttää juustoa. Tutkimustulos ui vastavirtaan ruokailusuositusten kanssa, mutta on linjassa useiden aiempien tutkimusten kanssa.

University College Dublinin tutkimuksessa selvitettiin juuston ja muiden maitotaloustuotteiden vaikutusta 18–90-vuotiaiden irlantilaisen terveyteen. Tutkimuksiin osallistui 1500 ihmistä, jonka avulla otanta ja tulokset ovat kattavat sekä luotettavat.

Verenpaine

Moni tietää, että juustossa on tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka yleensä nostavat veren niin sanotun pahan kolesterolin eli LDL:n määrää. LDL-kolesteroli aiheuttaa suoniin tukoksia, joilla on suuria terveydellisiä haittavaikutuksia pitkällä aikavälillä.

”Tutkimiemme juuston suurkuluttajien ravinnossa oli selvästi enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin niillä, jotka syövät juustoa vain vähän tai eivät lainkaan. LDL-kolesterolin määrässä ei kuitenkaan näkynyt mitään eroa”, kertoo tutkimusta johtanut Emma Feeney.

Tutkimuksessa ilmeni, että juustonsyöjillä oli jopa keskimääräistä pienempi painoindeksi, rasvaprosentti sekä matalampi verenpaine. Rasvatonta maitoa ja jogurttia nauttineet ihmiset söivät keskimäärin suurempia määriä hiilihydraatteja kuin muut eli syy piilee ehkä yleisissä ruokailutottumuksissa eikä pienissä yksityiskohdissa.

Juuston ja voin sisältämän rasvan vaikutuksia on vertailtu useissa tutkimuksissa. Tulokset ovat olleet lähes yksimielisiä siitä, että juuston syöminen alentaa kolesterolitasoa. Tutkijat ovat tämän seurauksena päätelleet, että juuston sisältämä kalsium estää rasvan imeytymistä elimistöön ruoan sulaessa. Moni tutkimus kuitenkin viittaisi siihen, että avainasemassa on syystä tai toisesta maitorasva.

Jaa tämä hieno uutinen ystävälle, joka rakastaa juustoja!

Lähde: YLE