Etkö pidä siivoamisesta? Tämä tutkimus tukee ajatusmaailmaasi.

Siivoaminen ei välttämättä ole se kaikista mieluisin harrastus – siivoamisen jälkeen lähes aina tulee kuitenkin todettua, että kyllä kannatti!

Norjalaisen tutkimuksen mukaan vähemmän kotiaan siivoavat ihmiset ovat aavistuksen verran terveempiä kuin sellaiset ihmiset, jotka siivoavat usein.

Norjan Bergerin yliopiston tutkijat julkaisivat tutkimuksen American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 6000 henkilöä, joiden terveydentilaa tarkkailtiin säännöllisesti.

Concentrated woman cleaning the bar in kitchen

Tulos oli yllättävä

Siivoojina työskentelevien henkilöiden tai sellaisten jotka olivat käyttäneet suihkutettavia puhdistusaineita yli 20 vuoden ajan oli samankaltaiset keuhkot kuin 20 tupakkaa päivässä polttavilla ihmisillä.

”Olemme sitä mieltä, että kemikaalit nopeuttavat keuhkojen rappeutumista vahvemmin kuin tavallinen ikääntyminen, puhdistusaineet vahingoittavat keuhkoja päivä päivältä enemmän”, professori Cecile Svanes kertoo.

Tutkijoiden mukaan säännöllisesti kemikaaleja sisältävien puhdistusaineiden käyttäjät saavat nopeammin keuhkovaurioita. Aineiden hengittäminen lisäsi astmaan sairastumisen riskiä 43%.

”On todennäköistä, että puhdistusaineet aiheuttavat pitkällä aikavälillä merkittäviä vaurioita keuhkoille”, professori Oistein Svanes toteaa.

Kemikaalien todettiin vaikuttavat enemmän naisiin kuin miehiin. Tutkijat uskovat tämän johtuvan siitä, että naiset siivoavat enemmän tai ovat herkempiä kemikaalien aiheuttamille vaurioille.

On hyvä muistaa, että puhdistusaineet ovat useissa tapauksissa tarpeettomia, mikrokuituliinalla ja vedellä pääsee jo pitkälle.

”Pitäkää huoli siitä, että koti tuulettuu hyvin, käyttäkää nestemäisiä pesuaineita (ei suihkutettavia), jotta vältytte mahdollisilta vaurioilta”, Englannin keuhkoyhdistyksen Sarah MacFadyen kertoo.

Tuliko tämä tieto täytenä yllätyksenä?

Jaa tutkimus eteenpäin Facebookissa, jotta ystäväsi välttäisivät turhan suihkutettavien pesuaineiden käytön.

Lähde: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine